Pravna mreža poziva Klemna Jakliča, naj sledi zgledu Neže Kogovšek Šalamon

Slovenija 14. Apr 202317:13 8 komentarjev
Neža Kogovšek Šalamon, Klemen Jaklič
BOBO/N1

V Pravni mreži za varstvo demokracije so se odzvali na odločitev ustavnega sodišča, ki je iz odločanja o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) izločilo sodnico Nežo Kogovšek Šalamon, zahtevi za izločitev sodnika Klemna Jakliča in Mateja Accetta pa zavrglo kot prepozne. "Cenimo odločitev sodnice Kogovšek Šalamon, da je svojo izločitev predlagala tudi sama. Sodnika Klemna Jakliča pa pozivamo, da zaradi ohranitve integritete ustavnega sodišča predlaga odločanje o svoji izločitvi in s tem sodišču omogoči vsebinsko presojo svoje neodvisnosti," so zapisali.

Ustavno sodišče je v četrtek odločalo o zahtevah oziroma predlogih za izločitev treh sodnikov iz odločanja o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zahteve za izločitev sodnikov Klemna Jakliča in Mateja Accetta je zavrglo kot prepozne, sodnico Nežo Kogovšek Šalamon pa so na podlagi pravočasne zahteve stranke v postopku in na podlagi lastnega predloga sodnice, izločili.

Izločitev Kogovšek Šalamon, ki je funkcijo ustavne sodnice začela opravljati 1. januarja letos,  je prejšnji mesec predlagal prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTV Slovenija, predsednik programskega sveta javne radiotelevizije Peter Gregorčič. Zmotilo ga je njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu. Ta inštitut je sodeloval v referendumski kampanji o noveli zakona o RTVS in pri pripravi analize stanja na javnem zavodu, ki so jo na ustavno sodišče vložile nevladne organizacije.

Na odločitev ustavnega sodišča so se danes odzvali v Pravni mreži za varstvo demokracije. Kot so navedli, pravna mreža kot soavtorica intervencije o pravnih in dejanskih vidikih ustavnosti novele zakona o RTVS ni bila seznanjena z dopolnilnim delovnim razmerjem sodnice Kogovšek Šalamon pri eni od organizacij soavtoric intervencije – torej Mirovnem inštitutu. “Okoliščine, ki so botrovale izločitvi sodnice obžalujemo, a kot zagovorniki neodvisnosti in nepristranskosti sodstva, ki je najpomembnejši varuh pravne države, menimo, da je prav, da je sodišče tudi v tem primeru odpravilo vsak dvom v neodvisnost,” so poudarili.

Pozdravili so odločitev sodnice, da je svojo izločitev o odločanju v tej zadevi predlagala tudi sama, saj da se le s takšnimi ravnanji ohranja integriteta institucij pravne države, in zaupanje ljudi vanje. Ob tem so sodnika Klemna Jakliča pozvali, da zaradi ohranitve integritete ustavnega sodišča predlaga odločanje o svoji izločitvi in s tem sodišču omogoči vsebinsko presojo svoje neodvisnosti. “Za vsako sodišče, tako tudi za ustavno sodišče, je pomembno, da se s poglobljenim tehtanjem in vsebinsko odločitvijo odstrani vsaka senca dvoma v neodvisnost ali pristranskost sodnikov. Prepričani smo, da je nov koncept upravljanja javne RTV absolutno in brezpogojno skladen s slovensko ustavo, zato verjamemo, da končna odločitev sodišča ne bo odvisna od njegove sestave,” so še dodali v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Izločitev Klemna Jakliča je v imenu državnega zbora predlagala njegova predsednica Urška Klakočar Zupančič, pozneje še vlada, pod predlog za izločitev Accetta pa se je podpisal vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje