Pravna mreža se je pritožila v Bruselj: Telekom za Nova24TV plačuje preveč

Slovenija 13. Apr 202210:50 > 05. Maj 2022 16:24 17 komentarjev
Nova24 TV
Srdjan Živulovič/BOBO

Pravna mreža za varstvo demokracije je podala pritožbo v Bruselj zaradi cene, ki jo za programe Nova24TV plačuje telekomunikacijski operater Telekom Slovenije. Pritožba temelji na očitku, da je cena nesorazmerno visoka glede na gledanost programov, zato naj bila Telekomova plačila nedovoljena državna pomoč.

Iz nevladne organizacije Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) so sporočili, da so Evropski komisiji poslali pritožbo o domnevno nezakoniti državni pomoči, ki naj bi bila dodeljena podjetju NTV24.si iz javnih sredstev prek podjetja Telekom Slovenije. Podjetje NTV24.si izdaja več televizijskih programov, Telekom Slovenije pa plačuje nadomestilo, da jih lahko vključi v svojo programsko shemo. Nadomestilo je nesorazmerno visoko, glede na ceno, ki jo Telekom plačuje za programe s primerljivo gledanostjo, glede na ceno, ki jo plačuje za bistveno bolj gledane programe, ter glede na ceno, ki jo za programe NTV24 plačujejo drugi telekomunikacijski operaterji konkurenti, so prepričani v PMVD. “Z nesorazmerno visokim nadomestilom daje Telekom podjetju NTV24.si neupravičeno prednost na trgu, zato je delovanje ostalih podobnih medijev oteženo,” so zapisali v sporočilu za javnost. Ker je Telekom v večinski državni lasti, je to po mnenju PMVD nedovoljena državna pomoč.

Na Telekomu Slovenije so prošnjo za komentar zavrnili. Tudi Evropska komisija je najprej opozorila, da zadeve zaenkrat še ne more obširneje komentirati, je pa poudarila, da preuči vsako pritožbo, ki jo vloži zainteresirana stranka. To pomeni, da bo morala Pravna mreža za varstvo demokracije najprej dokazati, da je zainteresirana stranka. Uredba določa, da je zainteresirana stranka katera koli država članica in katera koli oseba, podjetje ali združenje podjetij, na katerih interese bi lahko dodelitev pomoči vplivala. Predvsem so to upravičenci pomoči, konkurenčna podjetja in poklicna združenja. Postopek je razložen na tej spletni strani

Predkazenski postopek

Transakcije med Telekomom in NTV24.si zanimajo tudi tožilce, saj so nedavno sprožili predkazenski postopek. Kdo je podal prijavo, ni znano, po naših neuradnih informacijah pa prijavo oziroma ovadbo v zvezi s temi posli pripravljajo tudi člani parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z domnevnim nezakonitim financiranjem stranke SDS. Med manjšinskimi delničarji NTV24.si je več članov SDS, nekateri pa trdijo, da so tudi madžarska podjetja, ki so največji lastniki, povezani z vladajočo stranko. Telekom Slovenije pa vodi član SDS Cveto Sršen.

Plačevanje prek posrednika

Po neuradnih informacijah Telekom Slovenije za programe Nova24TV plačuje 60 centov mesečno na vsak priključek. Tako NTV24 od Telekoma vsak mesec dobi 112.000 evrov, je poročal portal Necenzurirano. Plačilo sicer ni neposredno, ampak Telekom Slovenije plačuje Inštitutu za avtorsko pravico, ki nato denar nakazuje podjetju NTV24.si.  Inštitut za avtorsko pravico je bančni račun odprl šele 26. marca 2020, torej manj kot dva tedna po začetku mandata te vlade. Pogodbo med Telekomom in Inštitutom za avtorsko pravico pa naj bi podpisali sredi leta 2020.

Za programePop TV in Kanal A naj bi Telekom Slovenije na primer plačeval 2,85 evra mesečno na priključek. Razmerje med cenami, ki jih Telekom Slovenije plačuje za programe POP TV in Kanal A ter na drugi strani za programe Nova24TV, je po mnenju nekaterih neskladno z razmerjem med gledanostjo. POP TV naj bi imel dvajsetkrat večjo gledanost kot programi Nova24TV, cena pa je “samo” približno petkratna.

Po neuradnih informacijah Telekom Slovenije tako za programe Nova24TV kot za programe POP TV in Kanal A plačuje več kot drugi operaterji.

Telekom toži POP TV in Kanal A

S Telekoma Slovenije so nam danes sporočili, da se z vsemi ponudniki medijskih vsebin pogajajo tako o umestitvi v televizijsko programsko shemo kot o avtorskih pravicah in višini nadomestila za razširjanje posameznega programa oziroma paketa programov. Dogovore imajo sklenjene z različnimi mednarodnimi in slovenskimi ponudniki televizijskih vsebin, so dodali.

Dejstvo pa je, da vodstvo Telekoma Slovenije moti cena, ki jo plačujejo podjetjem POP TV in Kanal A. Konec lanskega leta so namreč vložili tožbo, s katero želijo doseči delno ničnost pogodbe s Pro Plusom iz leta 2016. V tožbi, ki jo je objavil spletni portal Pozareport, Telekom navaja, da bi bila pravična cena 1,7 evra na naročnika na mesec. Zato od POP TV in Kanal A zahteva vračilo 12 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje