Tožilce zanimajo transakcije med Telekomom Slovenija in Nova24TV

Slovenija 30. Mar 202216:09 > 05. Maj 2022 16:35 4 komentarji
Telekom Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Specializirano državno tožilstvo je na podlagi prijave sumov kaznivih dejanj sprožilo predkazenski postopek zaradi domnevno spornih transakcij med Telekomom Slovenije in podjetjem, ki izdaja programe Nova24TV.

Policija vodi predkazenski postopek zaradi plačil sumov kaznivih dejanj s plačili Telekoma Slovenije podjetju NTV24.si, ki izdaja televizijske programe Nova 24 TV, je poročal spletni portal 24ur.com. Postopek naj bi bil sprožen na podlagi prijave, ki jo je 9. februarja prejelo specializirano državno tožilstvo in jo posredovalo policiji. V tej prijavi je prijavitelj naznanil sum kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zoper dve fizični in dve pravni osebi, so pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu.

Kaj točno preiskuje policija, ni znano. Po neuradnih informacijah pa naj bi preverjala očitke o domnevno previsokem nadomestilu za vključitev programov Nova24TV v programsko shemo Telekoma Slovenije.

Telekom je v večinski državni lasti, predsednik njegove uprave pa je član vladajoče stranke SDS Cvetko Sršen. Največji delničarji podjetja NTV24.si so tri madžarska podjetja, manjše deleže pa imajo tudi nekateri člani SDS, Rajko Janša, brat premierja in predsednika SDS Janeza Janše, ter Klavdija Snežič, žena Roka Snežiča, domnevnega Janševega svetovalca.

Kmalu tudi prijava iz državnega zbora?

S Telekoma so nam odgovorili, da o predkazenskem postopku ne vedo nič. Enako je odgovoril direktor NTV24.si Boris Tomašič. “Očitno se je sodstvo aktivno vključilo v volilno kampanjo,” je dodal in omenil nedavni sklep o priporu novinarja Bojana Požarja.

Boris Tomašič Janez Janša
Srdjan Živulović/BOBO

Kdo je podal prijavo, ni znano. Po naših neuradnih informacijah pa prijavo oziroma ovadbo v zvezi s posli med Telekomom in NTV24.si pripravljajo tudi člani parlamentarne preiskovalne komisije, ki se ukvarja z domnevnim nezakonitim financiranjem stranke SDS. Predsednik komisije Gregor Perič, ki je tudi vodja koalicijske poslanske skupine Konkretno, se na naše klice in SMS sporočila ni odzval. Iz poslanske skupine so nas nato obvestili, da ne bo dajal izjav.

Sršen štirikrat manjkal

Parlamentarna preiskovalna komisija se sicer že dlje časa neuspešno trudi dobiti odgovore predstavnikov Telekoma Slovenije. Prav danes je seja komisije odpadla, ker sta manjkala Sršen in Ajda Brlec, direktorica Digitalizacije in razvoja IKT-rešitev v Telekomu Slovenije. Opravičila sta se tik pred sejo. To je bilo že njuno četrto opravičilo. Trikrat pa je komisija neuspešno vabila nekdanjega predsednika Telekomove uprave Tomaža Seljaka, vendar danes njegovo pričanje ni bilo predvideno.

Komisija je danes želela opraviti tudi nadaljevanje Janševega pričanja, vendar se je tudi on opravičil.

Previsoko plačilo za programe Nova24TV?

Nekateri neuradni viri ter poznavalci medijev že dlje časa opozarjajo, da naj bi Telekom Slovenija kot telekomunikacijski operater plačeval neupravičeno visoko nadomestilo za vključitev programov Nova 24 TV v svoje programske sheme.

Cvetko Sršen, predsednik uprave Telekoma Slovenije
Cvetko Sršen, vir: Telekom Slovenije

Po neuradnih informacijah Telekom Slovenije za programe Nova24TV plačuje 60 centov mesečno na vsak priključek. Tako NTV24 od Telekoma vsak mesec dobi 112.000 evrov, je poročal portal Necenzurirano. Plačilo sicer ni neposredno, ampak Telekom Slovenije plačuje Inštitutu za avtorsko pravico, ki nato denar nakazuje podjetju NTV24.si.  Inštitut za avtorsko pravico je bančni račun odprl šele 26. marca 2020, torej manj kot dva tedna po začetku mandata te vlade. Pogodbo med Telekomom in Inštitutom za avtorsko pravico pa naj bi podpisali sredi leta 2020.

Za programe Pop TV in Kanal A, ki ju izdajata istoimenski podjetji s skupnim lastnikom (Pro Plus), naj bi Telekom Slovenije na primer plačeval 2,85 evra mesečno na priključek. Razmerje med cenami, ki jih Telekom Slovenije plačuje za programe Pro Plusa in programe Nova24TV, je po mnenju nekaterih neskladno z razmerjem med gledanostjo. POP TV naj bi imel dvajsetkrat večjo gledanost kot programi Nova24TV, cena pa je “samo” približno petkratna.

Po neuradnih informacijah Telekom Slovenije tako za programe Nova24TV kot za programe Pro Plus plačuje več kot drugi operaterji.

Telekom toži Pop TV in Kanal A

S Telekoma Slovenije so nam danes sporočili, da se z vsemi ponudniki medijskih vsebin pogajajo tako o umestitvi v televizijsko programsko shemo kot o avtorskih pravicah in višini nadomestila za razširjanje posameznega programa oziroma paketa programov. Dogovore imajo sklenjene z različnimi mednarodnimi in slovenskimi ponudniki televizijski vsebin, so dodali.

Dejstvo pa je, da vodstvo Telekoma Slovenije moti cena, ki jo plačujejo podjetjem Pop TV in Kanal A. Konec lanskega leta so namreč vložili tožbo, s katero želijo doseči delno ničnost pogodbe s podjetjema Pop TV in Kanal A iz leta 2016. V tožbi, ki jo je objavil spletni portal Pozareport, Telekom navaja, da bi bila pravična cena 1,7 evra na naročnika na mesec. Zato od Pop TV in Kanal A zahteva vračilo 12 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje