Pravosodna ministrica predstavila konkretne korake pravosodne reforme

Slovenija 17. Mar 202313:08 0 komentarjev
Dominika Švarc Pipan
Borut Živulović/BOBO

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je na Sodnem svetu predstavila konkretne korake napovedane pravosodne reforme. Katere?

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v četrtek na seji Sodnega sveta predstavila napovedano pravosodno reformo. Sodniško zakonodajo namerava ministrstvo prenavljati v treh korakih, ministrstvo pa aktivno išče tudi rešitve glede plačnih nesorazmerij, ki jih nameravajo kmalu predstaviti na vladi, so danes za STA sporočili iz Sodnega sveta.

Glede napovedanih reform sodniške zakonodaje je ministrica pojasnila, da na ministrstvu letos načrtujejo tri korake predlaganih sprememb. V prvem bo po nujnem postopku vložen predlog za ureditev delnega mirovanja sodniške funkcije zaradi začetka delovanja Enotnega sodišča za patente, je zapisal predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat.

V naslednjem koraku bo po rednem postopku obravnavan predlog spremembe ureditve disciplinskega postopka v zakonu o sodnem svetu zaradi odprave ugotovljene neustavnosti in predlog spremembe postopka imenovanja predsednika vrhovnega sodišča ter vrhovnih sodnikov. Dodatno pa bodo v ta del reforme vključene tudi določbe za večjo transparentnost postopkov pri Sodnem svetu, tako da bi se zagotovila večja stopnja demokratične legitimnosti, je dodal Horvat.

V tretjem koraku se za letošnjo jesen predvideva širša prenova sodniške zakonodaje, kot primer je ministrica navedla uvedbo enovitega sodnika. Spremembe v mreži sodišč v tem trenutku niso predvidene, je povzel Horvat.

Na temo odprave plačnih nesorazmerij oz. ureditve plačnega položaja sodnikov po umiku predloga o začasnem dodatku sodnikom in državnim tožilcem iz zakonodajnega postopka je ministrica pojasnila, da ni več zadržkov za odlašanje z iskanjem rešitev. Ministrstvo rešitve aktivno išče in bo vladi predlagala več možnosti.

Strateški svet za razvoj sodne uprave pa bo imel za cilj ugotoviti, kakšne so največje težave sodstva in anomalije v praksi ter potrebe po večji jasnosti trenutnih zakonskih rešitev, vse z namenom zagotovitve čim več orodij za predsednike sodišč, da bi se sodnike enakomerno obremenilo, najprej znotraj okrožja in nato tudi znotraj območja višjega sodišča, so še sporočili iz Sodnega sveta.

Sodni svet je sklenil, da je bila o vseh vprašanjih opravljena konstruktivna razprava ob izmenjavi pogledov na nadaljnje aktivnosti. Razgovora sta se sicer udeležila tudi državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Valerija Jelen Kosi in vodja kabineta ministrice Žiga Čepe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!