Prebilič na še ene volitve? Odločitev napoveduje v treh tednih

Slovenija 21. Dec 202318:43 10 komentarjev
Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO

Vse bolj verjetno je, da se bo kočevski župan Vladimir Prebilič podal na evropske volitve. Končna odločitev o tem naj bi bila sprejeta v roku treh tednov. S kom bi se povezoval?

“Moje razmišljanje gre v smeri, da se bom podal na evropske volitve, sem si pa za končno odločitev izposloval še tri tedne časa,” je za N1 povedal kočevski župan Vladimir Prebilič. Po njegovih besedah naj bi oblikovali “neke vrste partnersko listo”.

“Nagibam se k temu, da bi bila ta lista blagovna znamka moje liste s podporo nekaterih partnerjev,” nam je dejal Prebilič. Pri tem je kot možna partnerja izpostavil zunajparlamentarni stranki Vesno in Desus, kot svoje izhodišče za udeležbo na evropskih volitvah pa izpostavil, da je sam nosilec liste.

Kot nam je povedal Prebilič, je vse, s katerimi se pogovarja o omenjenem projektu, seznanil, da ne želi “kakšne reciklaže”, temveč naj bi poiskali res kakovostne kandidate. “Ne želim, da bi imeli pri oblikovanju liste kakršno koli prtljago. Čas je, da se lotimo zelo transparentne politike, če hočemo to doseči, pa moramo poiskati tudi takšne kandidate. Ne želim, da bi šlo za neko avanturo, temveč za resen projekt,” je poudaril kočevski župan.

Potrdil je, da se pogovarja tudi z nekaterimi župani – z njimi naj bi za skupno mizo sedel v začetku prihodnjega leta. Že pri Prebiličevih preteklih razmišljanjih o vključitvi v državno politiko sta ob njem sicer odločno stala zlasti župan občine Hrastnik Marko Funkl in šentjurski župan Marko Diaci. Ob tem je Prebilič izpostavil enotno oceno županov, da so kot pomemben del slovenske države in družbe premalo vključeni v dogajanje v evropskem prostoru. “V to so vključeni predvsem poslanci in etablirane stranke, ki pa se z lokalno samoupravo zelo redko srečujejo,” je dodal.

Prebilič, ki je župan Kočevja od leta 2010, je sicer že oktobra za N1 povedal, da ga mesto evropskega poslanca zanima, da pa bodo po njegovem prepričanju zelo pomembne tudi volitve v državni zbor leta 2026 in da tudi tu še ni vrgel puške v koruzo. Tudi tokrat nam je rekel, da je oblikovanje liste za evropske volitve lahko “izhodišče za naprej” in da bi iz tega lahko nastala alternativa na domačem političnem prizorišču.

Vladimir Prebilič
Prebilič ob vložitvi predsedniške kandidature s sopredsednikoma Vesne Uršo Zgojznik in Urošem Macerlom (Foto: Žiga Živulović/BOBO)

Vesna: Dogovor še ni sklenjen, ničesar ne izključujemo

Kako blizu dogovora s Prebiličem so, smo povprašali sopredsednika Vesne – zelene stranke Uroša Macerla, ki pa je bil precej redkobeseden. Za zdaj je po njegovih besedah jasno zgolj to, da bo Vesna zagotovo nastopila na evropskih volitvah. “Prezgodaj je, da bi karkoli komentiral. Lahko rečem zgolj to, da pogovori potekajo, v tej fazi pa še ni nič dorečeno, torej ni sklenjen še noben dogovor.”

Na vprašanje, ali je želja Vesne, da na evropskih volitvah nastopi samostojno ali s partnerji oblikuje skupno listo, pa je Macerl odvrnil, da se je stranka na vseh dosedanjih volitvah, na katerih je sodelovala, “držala dogovora, da svoje jasne politike, ki je zelena, ne meša z vsem možnim. Tudi na parlamentarnih volitvah so nam bile ponujene razne povezave, vsaj štiri, pa smo se takrat temu odrekli.”

Od februarja 2022, ko je bila ustanovljena, se je Vesna po besedah sopredsednika ves čas izogibala temu, da bi v svoje vrste dobila “reciklirano državnozborsko politiko”. Zato so veseli, da danes nikomur niso nič dolžni.

Bi pristali, da je v primeru dogovora o skupni listi njen nosilec lahko nekdo drug, ki torej ni predstavnik Vesne? Macerl na to vprašanje še nima odgovora. Ga pa veseli, da so z Vladimirjem Prebiličem na predsedniških volitvah “uspešno sodelovali” in torej ne izključuje možnosti, da bi se sodelovanje ponovilo tudi na evropskih volitvah.

Prebilič je v prvem krogu lanskih predsedniških volitev prejel 10,6 odstotka glasov in se uvrstil na četrto mesto – tretjeuvrščeni Milan Brglez, ki je bil skupni kandidat Gibanja Svoboda in SD, ga je prehitel za slabih pet odstotnih točk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje