Prebilič: Pri projektu Povežimo Slovenijo ne bom sodeloval

Slovenija 20. Jul 202106:32 0 komentarjev
prebilic
N1

Župan Kočevja Vladimir Prebilič se ne namerava pridružiti Marjanu Podobniku, Francu Kanglerju, Andreju Čušu, in Zdravku Počivalšku pri projektu Povežimo Slovenijo, čeprav so ga v teh krogih celo vabili, da bi bil njihov kandidat za mandatarja. Ne skriva pa, da bi mu vključitev v državno politiko po naslednjih parlamentarnih volitvah pomenila izziv.

Gibanje Povežimo Slovenijo (PoS), ki za zdaj vključuje Podobnikovo Slovensko ljudsko stranko, Kanglerjevo Novo ljudsko stranko in Čuševe Zelene Slovenije, po septembrskem kongresu pa naj bi se jim pridružila še Počivalškova SMC, v svoje vrste vabi tudi več županov. Zelo zaželen je zlasti župan Kočevja Vladimir Prebilič,  ki ga mnogi vidijo celo kot možni prvi obraz združenja. Prebilič priznava, da se je s predstavniki Povežimo Slovenijo pogovarjal in se je pripravljen tudi v prihodnje, vendar pa pri tem projektu ne bo sodeloval.

Po Prebiličevem mnenju Slovenija potrebuje temeljito politično prevetritev in to tako na levi kot na desni. Kot primerno rešitev vidi novo, umirjeno politično stranko na sredini, v ospredju katere naj ne bi bili reciklirani kadri iz dosedanjih strank, temveč mlajši, neobremenjeni ljudje, ki so že pokazali določeno znanje in sposobnosti. “Povežimo Slovenijo lahko v ozkem segmentu prispeva k izboljšanju v družbi, ne more pa to biti nova zgodba. V PoS, kot se nakazuje, se torej ne vidim,” poudarja župan Kočevja.

Prebilič sicer priznava, da bi mu vključitev v državno politiko po naslednjih parlamentarnih volitvah  predstavljala izziv. Vanjo bi lahko prenesel tudi marsikaj, kar je delal v treh dosedanjih županskih mandatih, pravi. Ob tem ne skriva, da ga  obstoječe stranke ne mikajo – nenazadnje je pred petnajstimi leti  zapustil vrste SD. Za slovo od Socialnih demokratov navaja dva razloga. Eden je, da ti njegovega mnenja niso kaj prida upoštevali, zdelo pa se mu je tudi nekorektno,  da bi za župana kandidiral kot neodvisni kandidat, hkrati pa bil član stranke.

Zorčič ni več odločno proti novi stranki

Če je gibanje Povežimo Slovenijo pozicionirano na desno polovico političnega prostora, pa se v zadnjih mesecih omenja tudi možnost oblikovanja nove stranke na levi sredini. Po nekaterih razmišljanjih bi lahko na njeno čelo stopil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, drugi ne izključujejo, da bi pri novem projektu pomembno vlogo prevzel predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Predsednik DZ Igor Zorčič
Borut Živulović/BOBO

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je zanikal, da bi se že odločil, kateri politični stranki se bo pridružil.

Slednji je v nedeljski oddaji Politično s Tanjo Gobec na nacionalni televiziji zanikal, da bi se že odločil, kateri politični stranki se bo pridružil. Ob tem je dodal, da bo njegova izbira povezana s potencialom opozicijskih strank za združevanje, da pa iz dosedanjih razgovorov z njihovimi predstavniki kakšne posebne volje po združevanju oziroma povezovanju ni razbral. “Moje trditve, da ni smiselno ustanavljati nove stranke, niso več tako kategorične,” je namignil Zorčič, ki je marca zapustil SMC in se preselil med nepovezane poslance.

Z nekaterimi župani o oblikovanju levosredinskega gibanja

Prebilič zanika, da bi o morebitnem novem strankarskem projektu opravil kakršne koli pogovore bodisi z Veselom bodisi z Zorčičem. “Ali bi se pridružil morebitni novi levosredinski stranki, doslej nisem bil povprašan, sem se pa o tej možnosti pripravljen pogovarjati,” nam je dejal. Potrdil pa je, da se z nekaterimi podobno mislečimi župani pogovarja o tem, da bi ustanovili  levosredinsko gibanje, ki bi lahko pred volitvami preraslo v stranko.

Prebilič je zavrnil nekatera namigovanja, da bi ga nov strankarski projekt zanimal zgolj, če bi sam stopil na njegovo čelo.  Kot osrednja pogoja, da bi se pridružil morebitni novi levosredinski stranki,  je izpostavil neobremenjenost njenega predsednika s starim nahrbtnikom in pripravljenost stranke, da bi pokazala kaj več kot nasprotovanje Janezu Janši. Sposobna naj bi bila torej podpreti tudi  projekte prvaka SDS, če bi bili ti dobri za državo, je poudaril Prebilič. “Nisem privrženec Janševe politike in se z mnogimi njegovimi potezami, kot je na primer odnos do medijev in do drugače mislečih, nikakor ne strinjam. Je pa Janša predlagal tudi nekatere dobre projekte,  ki si zaslužijo podporo, ” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!