Prebilič vložil predsedniško kandidaturo, prag presegel za 395 podpisov

Slovenija 20. Sep 202213:31 1 komentar
Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO

Kočevski župan Vladimir Prebilič je vložil kandidaturo za predsednika republike s podporo stranke Vesna in podpisi 3.395 volilk in volilcev. Prag zadostnega števila podpisov je tako presegel za 395 podpisov. Ob tem je dejal, da cilja na uvrstitev v drugi krog, in ocenil, da je tak rezultat ob intenzivni kampanji dosegljiv.

Politična stranka Vesna je vložila predlog kandidature Vladimirja Prebiliča na predsedniških volitvah. Predlogu kandidature je priložila podpise 3.395 volilk in volilcev, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK). Služba DVK je ob pregledu vložene kandidature potrdila, da je priloženih zadostno število ustrezno potrjenih in podpisanih obrazcev podpore volilcev.

Spomnimo, da politične stranke kandidate določijo po postopku, ki je določen z njihovimi pravili, kandidature pa mora s podpisi podpreti najmanj 3.000 volilcev ali trije poslanci. To pomeni, da je Prebilič prag potrebnih podpisov prestopil le za las. Kot smo poročali, je že v začetku septembra dejal, da je zbral zadostno število podpisov volilk in volilcev tako po novem kot po starem kriteriju, ki zahteva 5.000 podpisov. Takrat je dejal še, da je podporo stranke Vesna izbral zaradi njenega neideološkega boja za okolje.

Ob vložitvi kandidature je Prebilič med temami, ki jih bo naslavljal v kampanji, izpostavil trajnostni razvoj, mlade, decentralizacijo Slovenije in razgradnjo javnih sistemov. Poudaril je, da so mladi velikokrat spregledani oziroma izključeni iz političnega življenja, zato si želi to spremeniti. Ocenil je še, da ga od drugih predsedniških kandidatov loči predvsem dobro poznavanje geopolitičnih razmer v Evropi in svetu, kar ocenjuje kot eno od ključnih lastnosti nekoga, ki bo zasedal najvišjo funkcijo v državi. Ob tem se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini, v kateri Slovenija po njegovi oceni ni delala “najbolj optimalnih korakov”.

Vladimir Prebilič Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO
Vladimir Prebilič Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO
Vladimir Prebilič Vladimir Prebilič
Vladimir Prebilič (Žiga Živulović/BOBO)
Vladimir Prebilič Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO
Vladimir Prebilič Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO

Meni namreč, da se preveč govori o vojni in “popolnoma nič o miru”. “Zdaj se samo pogovarjamo, kako bomo vodili vojno, ampak je to na neki način deplasirano. Konec koncev je temeljna vrednota Evrope zaveza k iskanju poti do miru, ne pa k pozivanju na vojno,” je dejal. Kot je še poudaril, se bo zavzemal tudi za decentralizacijo Slovenije, saj se v državi odvija “tiha centralizacija”, Slovenija pa ni tako velika, da bi imeli “državo dveh hitrosti”. Med težavami, s katerimi se Slovenija spopada, navaja tudi razgradnjo javnih sistemov, zlasti v delih kritične infrastrukture, kot so zdravstvo, šolstvo in nacionalna varnost.

Sicer pa sedanji kočevski župan cilja na uvrstitev v drugi krog in ocenjuje, da je tak rezultat ob intenzivni kampanji dosegljiv.

Rok za vlaganje kandidatur se izteče 28. septembra opolnoči

Na DVK so dodali, da sta za sredo, 21. septembra, vlaganje kandidatur s podpisi volilk in volilcev napovedala tudi Anže Logar in Nataša Pirc Musar. O zakonitosti kandidatur, ki bodo vložene do četrtka, bo DVK odločala na redni seji 22. septembra, so še napovedali na komisiji. O kasneje vloženih kandidaturah pa bo odločala najpozneje po izteku roka za vlaganje kandidatur.

Rok za zbiranje podpisov podpore kandidaturam in za vlaganje kandidatur se sicer izteče 28. septembra opolnoči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje