Pred državnim zborom trije predlogi: obnova po ujmi, Vzajemna in obdavčitev

Slovenija 13. Dec 202308:10 0 komentarjev
Izredna seja, državni zbor
Slika je simbolična (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na decembrski seji bo državni zbor razpravljal o predlogu zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev po avgustovski ujmi. Na dnevnem redu je tudi razpravljanje odločanje o statusnem preoblikovanju Vzajemne in predlogu zakona o minimalnem davku.

Predlogu zakona je matični odbor zeleno luč prižgal v ponedeljek.

Koalicija meni, da predlog zakona, ki posega na področje pomoči gospodarstvu in prebivalstvu ter na področja gradenj, kmetijstva, varstva okolja, urejanja voda in vodne infrastrukture, prinaša dobre rešitve. V opoziciji pa so kritični predvsem do novih obremenitev, ki jih bo zakon od leta 2024 do leta 2028 s ciljem financiranja obnove prinesel gospodarstvu.

DZ ima na dnevnem redu tudi tretjo obravnavo in odločanje o predlogu zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne. Zdravstvena zavarovalnica, ki večino prometa ustvarja iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, naj bi se po ukinitvi prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preoblikovala v delniško družbo, z zakonom pa bi zaščitili njene zavarovance, ki po tem z njo ne bodo imeli več pravnega razmerja na podlagi zavarovalne pogodbe.

V okviru današnjega dela seje bo DZ razpravljal in odločal še o predlogu zakona o minimalnem davku, po katerem se za velike domače skupine in mednarodne skupine podjetij s sedežem v Sloveniji uvaja novo obdavčitev. Davek v višini 15 odstotka bi veljal za skupine podjetij s prihodki, ki presegajo 750 milijonov evrov v vsaj dveh od štirih predhodnih poslovnih let. Gre za prenos evropske direktive, za kar ima Slovenija čas do konca leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!