Pred kongresom SD: V tekmo za podpredsednika stranke tudi Jani Prednik

Slovenija 07. Okt 202215:24 1 komentar
Jani Prednik
Denis Sadiković/N1

Na jutrišnjem kongresu SD bo edina kandidatka za vodenje stranke dosedanja predsednica Tanja Fajon. Bolj pestro dogajanje se obeta pri kandidaturah za generalnega sekretarja in za podpredsednike stranke. Trenutno so na kandidatni listi štirje kandidati za dve mesti podpredsednika in štiri kandidatke za dve mesti podpredsednice SD. A se bo ta seznam očitno podaljšal. S podpisi delegatov se namreč nameravata na kongresu v tekmo za podpredsednika Socialnih demokratov vključiti minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek in vodja poslanske skupine Jani Prednik.

Jutri se bodo Socialni demokrati zbrali na volilnem kongresu, ki ga morajo po statutu izpeljati v pol leta po državnozborskih volitvah. Večjih pretresov na kongresu ni pričakovati. Precejšnje nezadovoljstvo, ki je v stranki  vladalo zaradi slabega rezultata na državnozborskih volitvah, se je v zadnjih mesecih oziroma tednih nekoliko umirilo. K temu je poleg vstopa stranke v vlado, v kateri je zasedla štiri ministrska mesta, prispevala vključitev evropskega poslanca iz vrst SD Milana Brgleza v tekmo za predsednika države in približevanje lokalnih volitev. Socialni demokrati namreč želijo, da bi se na teh volitvah odrezali bolje, kot so se na državnozborskih, k temu pa notranja obračunavanja tik pred volitvami nikakor ne bi prispevala. V vodstvu SD napovedujejo, da bodo na kongresu strnili vrste in “stranko pripraviti za prihodnost”. “Na kongres se odpravljamo, da zberemo energijo in dokončno izvedemo premik od neoliberalizma h krepitvi razvojne in socialne vloge države,” lahko preberemo v napovedi jutrišnjega dogodka.

Tako so v stranki tudi dosegli dogovor, da je edina kandidatka za njeno vodenje aktualna predsednica Tanja Fajon. O kandidaturi za predsedniško mesto je sicer resno razmišljal tudi vodja poslancev Jani Prednik, ki je Fajonovo izzval na zadnjem volilnem kongresu, a se za to ni odločil. Kot nam je potrdil danes, pa se bo potegoval za mesto podpredsednika stranke. Evidentiranje kandidatov je sicer že zaključeno, a lahko po statutu stranke kandidati v tekmo za vodilne strankarske funkcije vstopijo še na samem kongresu, če za to pridobijo pisno podporo tretjine navzočih delegatk in delegatov.

To bo Predniku nedvomno tudi uspelo in ima resne možnosti za izvolitev na podpredsedniško mesto. Kot smo pred dnevi že poročali, pa se namerava v tekmo za podpredsednika s podporo delegatov na kongresu vključiti tudi minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter nekdanji župan Murske Sobote Aleksander Jevšek. Na kongresu se torej pri volitvah podpredsednika stranke napoveduje pestro dogajanje. Že sedaj so namreč na kandidatni listi nekateri vidni kandidati: na terenu priljubljeni ajdovski župan Tadej Beočanin, evropski poslanec in sedanji podpredsednik SD Matjaž Nemec, nekdanji poslanec Franc Trček. Še pred nekaj urami je bil med njimi tudi aktualni poslanec Damijan Zrim, ki pa je od kandidature odstopil. Njegovo podporo za mesto podpredsednika uživata Jevšek in Prednik.

SD ima sicer dva podpredsednika in dve podpredsednici. Za mesti podpredsednice se potegujejo štiri kandidatke: Meira HotMija Javornik, Dominika Švarc Pipan in Zdravka Vasiljević Rudonić. Naši sogovorniki iz SD ne pričakujejo, da bi se jim na kongresu pridružila še kakšna kandidatka. Po njihovih navedbah imata največ možnosti za izvolitev podpredsednica državnega zbora Meira Hot in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je že sedaj podpredsednica SD. Ob tem pa dodajajo, da ima precej podpore v stranki tudi generalna sekretarka ženskega foruma Mija Javornik.

Do spremembe bo zagotovo prišlo na položaju glavnega tajnika Socialnih demokratov, saj se Dejan Levanič, ki to mesto zaseda že osem let, za ponovno kandidaturo ni odločil. Za njegovega naslednika se potegujeta dva kandidata: sekretar SD Ljubljana Klemen Žibert in kranjski podžupan Janez Černe. V stranki prevladuje ocena, da ima več možnosti za izvolitev Žibert, saj bo ljubljanski odbor na kongresu številčno močan, odločno pa naj bi ga podpiral tudi odhajajoči glavni tajnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje