Dež se bo okrepil in zajel vso državo, čakajo nas nevihte z nalivi

Slovenija 02. Nov 202301:00
Deževje v Soteski
Foto: Miha Žvegelj/Neurje.si

Slovenijo bo čez dan spet zajel dež, ki se bo v noči na petek še okrepil. Za zahodni del države je agencija za okolje izdala oranžno opozorilo. "Na območju Julijskih Alp lahko znova pade od 150 do 300 milimetrov dežja. Drugod bodo količine bistveno manjše, a še vedno od 30 do 100 milimetrov," je ob tem opozoril meteorolog Blaž Šter.

Danes bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z dežjem, ki se bo čez dan krepil, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). V noči na petek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo.

Danes popoldne za zahodni del države velja oranžno opozorilo, za severovzhod pa rumeno. Za petek je Arso zahod države obarval oranžno, ostalo Slovenijo pa rumeno. Vremenska opozorila bodo sproti prilagajali glede na izračune.

Da bodo naslednji dnevi vremensko pestri, je na družbenem omrežju X posvaril tudi meteorolog na agenciji za okolje Blaž Šter. Kot je pojasnil, blizu zahodne obale Francije in Britanskega otočja nastaja izjemno globok ciklon Ciaran. Njegovo središče bo daleč stran od naših krajev, vseeno pa bo naše kraje dosegel zelo močan vetrovni stržen, je zapisal.

“Na južni strani Alp se bo razvil sekundarni ciklon. Nad naše kraje razširil vlažen in nestabilen zrak, ki bo prinesel obilne orografske padavine. Na območju Julijskih Alp lahko znova pade od 150 do 300 milimetrov dežja. Drugod bodo količine bistveno manjše, a še vedno od 30 do 100 milimetrov,” je še napovedal.

Kot je dodal Šter, bo južni veter še močnejši od preteklih poslabšanj. “Zlasti močan bo na Primorskem. V slovenski Istri, na Krasu in v višjih predelih lahko piha s hitrostjo okoli 100 km/h. Podobno močno v nekaterih alpskih dolinah. Vetrovno bo tudi drugod. Glavnina dogajanja bo v noči na petek,” je dodal.

Velika količina padavin in močan veter bosta tudi v petek ogrožala predvsem prebivalce severozahoda in jugozahoda države.

V soboto bodo padavine prehodno ponehale, delno se bo razjasnilo. Zvečer lahko na zahodu spet rahlo dežuje. Za nedeljo pa vremenoslovci napovedujejo še eno fronto z obilnimi padavinami.

Leto 2023 bo, kot kaže zdaj, v analih zabeleženo kot najtoplejše leto, odkar obstajajo uradne meritve. Do vključno septembra je bila po podatkih evropskega programa Copernicus povprečna svetovna temperatura letos za 1,4 °C višja od povprečja predindustrijske dobe.