Pred poslanci predlog za prenos DUTB na SDH

Slovenija 25. Okt 202206:23 0 komentarjev
poslanci
Matija Sušnik/DZ

Državni zbor bo danes med drugim razpravljal in odločal o predlogu novele zakona o SDH, ki bo podlaga za prenos premoženja DUTB na SDH. Pred poslanci je še odločanje o predlogih (sprememb) zakonov o trošarinah, o oprostitvi plačila nadomestila za vzdrževanje in delovanje namakalnega razvoda Vogršček ter o sistemu plač v javnem sektorju.

Predlog novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) prinaša bolj transparentno upravljanje podjetij v državni lasti in bolj jasno opredelitev kadrovanja v organe nadzora družb v upravljanju SDH. Dopolnjuje določbe o skladnosti poslovanja, integriteti in transparentnosti ter vladi nalaga, da v šestih mesecih od njene uveljavitve v državni zbor pošlje predlog prenovljene strategije upravljanja državnih naložb.

S predlogom novele zakona o trošarinah vlada želi spremeniti sistem, po katerem lahko kmetje z zamikom, naslednje leto, dobijo vrnjene 70 odstotkov trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo. Po predlogu bodo imeli kmetje, gozdarji in čebelarji, ki uporabljajo vozila za prevoz čebel, 76 odstotkov nižjo trošarino s takojšnjim učinkom, saj bodo točili gorivo, ki bo za ta namen obarvano.

Pred poslanci je med drugim še vladni predlog zakona o oprostitvi plačila nadomestila za vzdrževanje in delovanje namakalnega razvoda Vogršček za letos. Vlada ga predlaga, ker je bilo namakanje iz tega razvoda zaradi sanacijskih del in pozneje zaradi suše letos zelo oteženo oz. onemogočeno.

Poslanci bodo obravnavali tudi predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Predlog novele je na podlagi dogovora s sindikati javnega sektorja pripravila vlada. Dogovor sicer zaposlenim v javnem sektorju prinaša dvig plač, višje nadomestilo za malico, tistim na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda pa še poračun regresa za letni dopust.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!