Če ste med epidemijo morali plačati globo, jo boste dobili nazaj

Slovenija 04. Maj 202307:20 > 13:55 4 komentarji

Vlada je potrdila besedilo predloga zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19 in ga v parlamentarno obravnavo poslala po rednem postopku. Po besedah pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan je vlada tako izpolnila eno ključnih koalicijskih zavez. Podatki kršiteljev bodo avtomatično izbrisani iz prekrškovnih evidenc.

Predlog zakona celovito ureja področje izplačila zneska glob, stroškov prekrškovnega postopka, postopka prisilne izterjave in odvzete premoženjske koristi v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so se vodili za prekrške, storjene med 7. marcem 2020 in 30. majem 2022, kot kršitev ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je poudarila, da vlada tako izpolnjuje eno od ključnih koalicijskih zavez, in sicer da bo ustavila tiste prekrškovne postopke iz obdobja epidemije – in povrnila globe, ki so bile plačane oziroma izterjane – ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na pravnih podlagah, za katere se je izkazalo, da so bili v neskladju z ustavo. “Ustavno sodišče je namreč ugotovilo neustavnost nekaterih določb zakona o nalezljivih boleznih in zakona o javnih zbiranjih, na podlagi katerih je prejšnja vlada sprejemala odloke, ki so predstavljali vsebinsko pravno podlago za omenjene prekrškovne postopke,” je pojasnila Švarc Pipan.

Cilj zakona je, da se globe, stroški postopka, postopka prisilne izterjave in odvzeta premoženjska korist izplačajo čim bolj avtomatično in s čim manj obremenitvami za upravičence. “Sodelovanje upravičencev je predvideno zgolj tam, kjer je to nujno potrebno, denimo za sporočanje pravilnega plačilnega računa in glede priglasitve bančnih stroškov prisilne izterjave globe in stroškov postopka,” je povedala Švarc Pipan. Upravičenci bodo dobili informativni izračun, zoper katerega bodo imeli možnost ugovora.

Parlamentarni postopek bo trajal predvidoma dva ali tri mesece. Ministrica za pravosodje pričakuje, da bodo upravičenci začeli dobivati vračila glob proti koncu letošnjega leta.

Zakon ne bo veljal za prekrške, katerih pravna podlaga ni ustavno sporna, na primer za prometne prekrške ali kršenje javnega reda in miru.

Od začetka epidemije sproženih več kot 62.000 prekrškov

Od začetka epidemije do 31. maja 2022 je bilo zaradi kršenja covidnih pravil sproženih več kot 62.000 prekrškovnih postopkov ter izrečenih za več kot 5,5 milijona evrov glob. Od tega je bilo 1,7 milijona evrov glob plačanih prostovoljno, preostale pa so šle v prisilno izterjavo.

Ključne rešitve zakona so: ustavitev vseh prekrškovnih postopkov, postopkov v zvezi z opravljanjem dela v splošno korist in postopkov v zvezi z izvrševanjem nadomestnega zapora ter postopkov prisilne izterjave globe in stroškov prekrškovnega postopka. Zakon predvideva v celoti povračilo glob, stroškov prekrškovnih postopkov in prisilne izterjave ter odvzete premoženjske koristi. Predlog zakona določa tudi izključitev prejetih sredstev iz dohodkov. To pomeni, da se vrnjene globe ne bodo upoštevale pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in se od prejetih sredstev ne bo plačevala dohodnina.

Podatki kršiteljev bodo avtomatično izbrisani iz prekrškovnih evidenc. V času od uveljavitve zakona do dejanskega izbrisa podatkov pa se ti podatki ne bodo vključevali v potrdila, izdana iz prekrškovnih evidenc.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje