Kakšno bo vreme za praznike

Slovenija 25. Apr 202405:15 0 komentarjev
Oblačno vreme
Foto: PROFIMEDIA

Čez nekaj dni se za šolarje začnejo težko pričakovane počitnice, odrasli pa se veselijo nekaj prostih dni na račun prvomajskih praznikov. Vremenoslovci že ta konec tedna napovedujejo vremenski preobrat in višje temperature. Kakšno vreme pa nas čaka prihodnji teden?

April je upravičil sloves “muhastega” meseca. Po rekordno toplih dneh v prvi polovici meseca smo 14. aprila presegli absolutni aprilski temperaturni rekord. Živo srebro je takrat v Metliki pokazalo 31,8 stopinje Celzija. Agencija RS za okolje (Arso) je tisti dan sicer še na osmih meteoroloških postajah izmerila temperaturo, višjo od 30 stopinj Celzija.

A nato je sledil vremenski preobrat. Slovenijo je prejšnji teden dosegla izrazita hladna fronta, ki je postregla z nizkimi temperaturami, snegom in dežjem, kar je marsikoga spravilo v slabo voljo – tudi zaradi pozebe, ki je precejšnjo škodo povzročila v vinogradih, prizadete pa so tudi jablane in jagodičevje. Poleg nizkih temperatur v začetku tega tedna so se ponekod prebudili tudi v zasneženo pokrajino, predvsem v višje ležečih krajih. A tako kot se izteka april, se iztekajo tudi dnevi nizkih temperatur – vsaj tako za zdaj kažejo napovedi.

Čeprav se mnogim sneg zdi neobičajen, je Arsov klimatolog Gregor Vertačnik pred dnevi za N1 pojasnil, da je bilo v preteklosti aprilsko sneženje bolj pogosto, a je bilo to bolj značilno za prva dva tedna aprila.”To, kar zdaj doživljamo konec aprila, je bilo včasih značilno za začetek aprila. Zato je tudi jasno, da se je frekvenca snega po nižinah zmanjšala. Se pa še sem in tja lahko zgodi,” je pojasnil klimatolog.

Kakšen bo začetek počitnic?

Nekateri pa že pogledujejo proti soboti in nedelji ter naslednjemu tednu, ki bo praznično obarvan. Zaradi prvomajskih praznikov – sreda (1. maj) in četrtek (2. maj) sta dela prosta dneva – in šolskih počitnic se bodo številni odpravili na izlete po Sloveniji. Kakšno vreme nas torej čaka naslednje dni?

“Vreme se bo super izboljšalo,” je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Andrej Velkavrh. Danes bo še podobno, kot je bilo včeraj, torej bo deževalo. Podobne bodo tudi temperature. V petek pa bo zapihal jugozahodnik. V zahodni in osrednji Sloveniji bo še občasno rahlo deževalo, na vzhodu bo malo sonca, a ne prav veliko,” je pojasnil meteorolog.

V petek bodo temperature čez dan med 12 in 17 stopinj Celzija, v soboto še kakšni dve stopinji več, je pojasnil Velkavrh. “Petek in sobota bosta dneva, ko se bo temperatura počasi približevala 20 stopinjam, od nedelje dalje pa bo večinoma nad 20 stopinj Celzija,” je dodal. Kot za zdaj kaže, bo prehod postopen in ne “tako hiter” kot je bil sredi aprila. “Temperature se ne bodo dvignile v enem dnevu, ampak postopoma v treh dneh,” je dodal.

V nedeljo bo tako spet zadišalo po pomladi, temperature bodo več kot pol višje, kot jih imamo zdaj.

Do torka kaže na suho in sončno vreme, ko se bo živo srebro gibalo med 20 in 25 stopinj Celzija. Ponekod je lahko tudi kakšna stopinja več, je pojasnil Velkavrh in dodal, da bo sredi tedna, ravno za prvomajske praznike, k nam začel dotekati nekoliko bolj vlažen zrak.

Tako lahko v sredo in četrtek pričakujemo spremenljivo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami. “Možne so manjše padavine, po trenutnih napovedih ne kaže na pogostejše in obilnejše padavine,” je dejal meteorolog. Temperature bodo do petka naslednji teden približno okoli 23 stopinj Celzija.

Vremenska napoved za drugo polovico prihodnjega tedna je sicer še precej nestabilna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!