Pred vrati so zimske počitnice: nam bo vreme naklonjeno?

Slovenija 12. Feb 202411:13 0 komentarjev
smučanje, zimske počitnice, otroci
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Bližajo se zimske šolske počitnice, ki so kot nalašč za športne aktivnosti, izlete in preživljanje časa v naravi. Pa nam bo vreme naklonjeno?

Konec tedna bodo učenci v približno polovici države za en teden šolske torbe postavili v kot. Na vrsti so težko pričakovane zimske počitnice, ki jih mnogi izkoristijo za športne aktivnosti, izlete, pa tudi nekoliko daljša potovanja. Številni so si že davno rezervirali oddih v turističnih nastanitvah.

Kaj pravi vremenska napoved?

Sprva so vremenoslovci za petek in soboto napovedovali nekaj dežja, po najnovejših napovedih pa bo verjetnost za padavine majhna. Čeprav so napovedi še nekoliko negotove, naj bi bil konec tedna suh, a oblačen, je pojasnila dežurna meteorologinja z Agencije RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Tudi v tednu, ki sledi, bo precej toplo za ta čas. Jutranje temperature bodo okoli ledišča, čez dan pa se bo živo srebro povzpelo do deset stopinj Celzija. Najverjetneje bo počitniški teden minil brez padavin. Če bo do naših krajev prineslo nekaj padavin, bi bile te v nižinah le v obliki dežja, saj bo za sneg pretoplo.

Pa zimske radosti?

Visoke temperature za ta letni čas niso pogodu za sneg, ki na nekaterih smučiščih in višjih predelih še vedno vztraja. Deževni konec tedna, ko je bila meja sneženja precej visoka, jo je že zagodel nižjeležečim smučiščem. Pobralo je kar nekaj snega. Za nekaj centimetrov se je sicer zvišala snežna odeja na Voglu, a to je eno redkih višjeležečih smučišč, kjer se še lahko pohvalijo z naravnim snegom.

Prvi v vrsti za zimske počitnice so učenci gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter nekaj občin jugovzhodne Slovenije. Zanje bodo počitnice potekale v tednu med 19. in 23. februarjem, za drugo polovico države pa teden kasneje, in sicer med 26. februarjem in 1. marcem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!