Več povpraševanja kljub višjim cenam: Slovenci iščejo tako zimo kot vročino

Potovanja 05. Feb 202405:15 2 komentarja
Počitnice
Foto: PROFIMEDIA

Že veste, kje boste preživeli podaljšani konec tedna in prihajajoče zimske šolske počitnice? Številni Slovenci bodo proste dni izkoristili za razvajanje v termah, nekateri bodo pred zimsko sivino raje pobegnili v eksotične kraje, spet drugi pa se bodo raje odpravili na mrzel sever, kjer bodo lahko doživeli tisto pravo zimo.

Pred nami je dela prost kulturni dan, za tiste, ki so si dopust vzeli tudi v petek, pa tudi podaljšani konec tedna, ki ga bodo mnogi izkoristili za kratek oddih.

Nekateri komaj čakajo, da se poženejo po belih strminah v Avstriji, Italiji, Franciji, Bosni in Hercegovini ter v Srbiji, za katero je po besedah Jožeta Režonje iz turistične agencije Relax celo malo več povpraševanja. Spet drugi bodo raje zaplavali v termalni vodi.

“Veliko naših gostov si bo privoščilo razvajanje v termah, na slovenski obali in bližnji Istri,” pravijo v turistični agenciji Palma, čemur prikimajo tudi v agencijah Relax in Kompas. “Hotelirji na slovenski obali so pripravljeni. Največ zanimanja je za krajše pakete od četrtka do nedelje pa tudi zgolj za dva dneva. Družine iščejo predvsem wellness programe, kjer so na voljo tudi bazeni za otroke,” pripoveduje Režonja.

Veliko zanimanja v agencijah beležijo tudi za enodnevne izlete. Kar nekaj potnikov bomo odpeljali v Cinque Terre in Budimpešto, pravijo v Palmi, tu je še Verona in pustni karneval v Benetkah, dodaja Matevž Hrovat, direktor Kompasove produkcije Outgoing. “Številni so se odločili tudi za malo daljše izlete. Raziskovali bomo Rim, ponujamo poseben program v hrvaški prestolnici: Zagreb – ljubezen in čokolada. Ob tem velja omeniti še melodičen jug ZDA; kjer se fokusiramo na glasbo in kulturo ameriškega juga, torej območje Atlante, New Orleansa, Memphisa, Savannah …”

ZDA
Foto: PROFIMEDIA

Iskanje prave zime in pobegi na toplo

Na še bolj eksotične destinacije se bodo Slovenci odpravili v času zimskih počitnic; torej med 19. in 23. februarjem oziroma med 26. februarjem in 1. marcem, ko je po besedah Palme najbolj priljubljen pobeg na toplo.

“S čarter poletom iz Ljubljane se tako odpravljamo na Tenerife, Zelenortske otoke in Egipt. Dubaj, Oman in Jordanija so praktično razprodani, prav tako bo veliko naših gostov odšlo še dlje – na Maldive, Sejšele, v Dominikansko republiko, Kubo, Mehiko … če naštejemo samo najbolj priljubljene.”

Ob tem dodajajo še tako imenovane “city breake”, ki so prav tako zelo priljubljeni. Potnike bodo odpeljali v Istanbul, Lizbono in Porto, Rim, Barcelono, Madrid. “V polnem zamahu se vračajo tudi svetovna potovanja, raziskovali bomo mistični Peru in vedno aktualno Mehiko.”

Medtem je v Kompasu in Relaxu veliko zanimanja še za križarjenja pa Zanzibar, Dubaj in Tajsko. “To so te destinacije, ki so v tem času zaradi vremena najbolj aktualne,” pripoveduje Režonja.

A ne le mivka in smaragdno zelena voda, Slovenci zaradi vedno milih zimskih temperatur vsako leto bolj iščejo “tisto pravo zimo”, pravi Hrovat. “Sicer jih mikajo tako tropske destinacije kot tudi bele strmine, Slovenci so tržišče za oboje, a si vse bolj želijo prave zime in snega, kar pa lahko doživijo na severu. Z ekskluzivnim letom potnike peljemo v Helsinke, nato sledi potovanje do Stockholma in vse do Božičkove vasi v mestu Rovaniemi.”

Rovaniemi
Foto: PROFIMEDIA

V Palmi beležijo več povpraševanja v primerjavi z lanskim pa tudi predkoronskim letom 2019. In to kljub višjim cenam.

“Cene so odvisne od dinamike ponudba vs. povpraševanje in v letošnji sezoni že beležimo izjemno visok odstotek povpraševanj. To pomeni, da akcijskih ponudb praktično ni pričakovati, se pa v naši agenciji trudimo, da vsakemu potniku ponudimo najbolj optimalno ponudbo in se čim bolj približamo njihovim željam.”

Dejstvo pa je, opozarjajo, da je treba rezervacijo opraviti čim prej. “Dvig cen za sezono 2024 je pri agencijskih ponudbah od 10 do 15 odstotkov, odvisno od posamezne nastanitve in izbranega termina. Želeli pa bi poudariti, da so na posameznih produktih cene celo nižje, kajti trudimo se zadržati cene preteklega leta in skupaj s partnerji ponuditi najbolj optimalno ponudbo.”

Tudi Hrovat pravi, da Kompas s partnerji na destinacijah in z letalskimi prevozniki poskuša obdržati cene na ravni lanskih, “saj se zavedamo, da se stroški v splošnem dvigujejo, to pa je izziv za potrošnike”. Cene so po njegovih besedah sicer dvignili med pet in sedem odstotkov, v Relaxu pa se podražitve gibljejo med osmimi in desetimi odstotki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje