Voditelji pred vrhom Brdo-Brioni že v Sloveniji, Pahor sprejel Milanovića

Slovenija 11. Sep 202206:47 > 21:25 6 komentarjev
Borut Pahor in Zoran Milanović
Borut Pahor/TWITTER

V Vili Podrožnik sta se pred uradnim začetkom vrha voditeljev pobude Brdo-Brioni na dvostranskem srečanju sestala gostitelja vrha, predsednik republike Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Zoran Milanović. Temu je sledila delovna večerja za udeležence vrha, ki bo v ponedeljek potekal na Brdu pri Kranju.

Udeležbo na vrhu so potrdili voditelji vseh držav, ki sodelujejo v pobudi: poleg slovenskega in hrvaškega predsednika se ga udeležujejo še voditelji Albanije, BiH, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije.

Kot je razvidno z objav na Twitterju, so v nedeljo zvečer v Slovenijo že prispeli številni voditelji, med njimi tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki ga je slovenski predsednik Borut Pahor kot sogostitelja vrha osebno sprejel, pa tudi predsedujoči Predsedstva Bosne in Hercegovine Šefik Džaferović. Srečanju je sledila delovna večerja.

Kot so zapisali pri uradu predsednika, je tokratno srečanje priložnost za oceno aktualnih razmer v regiji, predvsem pa za poziv članicam in institucijam EU k hitrejšemu širitvenemu procesu.

Skupne deklaracije ne gre pričakovati

Po oceni virov pri predsedniku je sicer malo verjetno, da bodo voditelji sprejeli sklepno deklaracijo. Pri njeni pripravi so se pokazala razhajanja zlasti glede Bosne in Hercegovine.

Hrvaška naj bi si prizadevala, da bi bila v deklaraciji omenjena potreba po sprejetju volilne zakonodaje v BiH, na kar v Sarajevu niso pristali. Ravno Milanović je eden izmed najglasnejših kritikov obstoječe volilne zakonodaje v BiH, češ da ta postavlja tamkajšnje Hrvate v podrejen položaj napram ostalima dvema konstitutivnima narodoma.

Namesto deklaracije naj bi voditelji na Brdu sprejeli le nekaj sklepov, v katerih naj bi pozvali k pospešitvi pristopnih pogajanj držav v regiji z EU, zavzeli naj bi se, da se BiH do konca leta dodeli status kandidatke za članstvo v uniji, ter za vizumsko liberalizacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje