Matej Tonin: v NSi za vpeljavo pogoja PCT za vse zaposlene

Koronavirus 14. Avg 202115:30 > 15:34 2 komentarja
Matej Tonin
Borut Živulovič/ BOBO

Predsednik koalicijske stranke NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin je povzel stališče stranke NSi, da bi pogoj PCT moral veljati za vse zaposlene. Po njegovem bomo lahko v jeseni ohranili čim bolj normalen način življenja, če se bomo v ustrezni meri precepili.

Predsednik NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin je danes dejal, da v NSi menijo, da bi moral biti pogoj PCT (preboleli, cepljenih, testirani) čim bolj razširjen. Če temu ne bo tako, se bodo ustvarjale različne izjeme, pa tudi zmeda in nezadovoljstvo, je dejal. Tako bi pogoj PCT vpeljali za vse sisteme oziroma vse zaposlene.

Tonin je v izjavi medijem ob robu odprtja Mladinskega strateškega foruma v Mariboru izrazil željo, da bi Slovenija tudi v jeseni ostala odprta. “Zato je cepljenje edina prava rešitev. Kdor ima zadržke, obstaja na voljo še vedno testiranje,” je dejal. Po njegovem mnenju bomo lahko tudi v jeseni ohranili čim bolj normalen način življenja, če se bomo v ustrezni meri precepili.

Testiranje na 48 oziroma 72 ur

Vlada namreč v nedavno sprejetih odlokih uvaja pogoje PCT. To pomeni, da se bodo zaposleni v številnih dejavnostih – med drugim na področju javnega prevoza potnikov, različnih storitvenih dejavnostih itd. –, ki niso cepljeni proti covidu-19 in ga niso preboleli, morali po 23. avgustu testirati na okužbo s koronavirusom na vsake 48 ur s hitrim antigenskim testom oziroma 72 ur s PCR testom.

test na koronavirus
Navesh Chitrakar/REUTERS

Poleg tega po 23. avgustu država ne namerava več kriti stroškov presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi, razen za izjeme. Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje