Predlog opozicije: nadomestilo za bolniško na podlagi minimalne plače

Slovenija 08. Sep 202116:31 0 komentarjev
Nadomestilo za bolniško odsotnost
PROFIMEDIA

SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP so v parlamentarni postopek vložile novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predlagajo, da se nadomestilo za bolniško odsotnost odmeri na podlagi minimalne, in ne zajamčene plače. S tem bi po njihovi oceni dosegli pravičnejšo ureditev in višjo socialno varnost za skupino zavarovancev.

Ureditev pravice za nadomestilo zaradi dlje časa trajajoče bolniške odsotnosti ureja zakon o zdravstvenem varstvu. Ta med drugim določa najnižji znesek denarnega nadomestila za začasno zadržanost od dela oz. bolniško nadomestilo, ki pa ne sme biti manjše od zajamčene plače.

“Trenutno znaša višina zajamčene plače 237,73 evra bruto, kar je bistveno nižje od višine denarne socialne pomoči, kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov in minimalnih življenjskih stroškov,” opozarjajo predlagatelji, in sicer poslanci SD, LMŠ, Levice, SAB in nepovezani poslanci.

Ob tem se zajamčeni osebni dohodek, ki po sedaj veljavni ureditvi predstavlja osnovo za odmero bolniškega nadomestila, po sprejemu novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v letu 2012, ne uporablja več, razen v aktualnem zakonu o zdravstvenem varstvu, so opomnili.

Ugotavljajo sicer, da uporaba zajamčene plače kot meje za najnižje nadomestilo za bolniško odsotnost sicer ne predstavlja pravne praznine, a po prepričanju predlagateljev botruje zatečeni in neustrezni zakonski ureditvi. To po njihovi oceni pomeni kršitev pravic do socialne varnosti, saj se znesek zajamčene plače v primerjavi z minimalno plačo in drugimi socialnimi transferji ne usklajuje več z rastjo življenjskih stroškov.

Zajamčena plača se je namreč zadnjič zvišala leta 2006 na okoli 238 evrov. V istem obdobju pa je minimalna plača, ki je leta 2006 znašala skoraj 522 evrov, z usklajevanji do danes narasla na 1024 evrov.

Vesel nove skupne akcije 43 poslank in poslancev opozicijskih strank.Socialni demokrati (SD)Stranka LMŠLevicaSAB – Stranka Alenke Bratušek#NepovezaniPoslanciVabim vas, da prisluhnete obrazložitvi.Poslanska skupina SD

Posted by mag. Dejan Židan on Wednesday, September 8, 2021

S predlogom spremembe tako želijo zagotoviti višjo socialno varnost zavarovancem, za katere se kot osnova za odmero denarnega nadomestila za bolniško odsotnost uporablja zajamčena plača. Zato predlagajo, da se v zakonu na novo določi najnižja višina denarnega nadomestila za bolniško odsotnost, ki pripada zavarovancu, in sicer v višini 60 odstotkov minimalne plače, ne več zajamčene plače.

Pričakujejo, da bodo poslanci predlagano spremembo soglasno podprli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!