Razpisane volitve v Evropski parlament, na volišča bomo šli 9. junija

Slovenija 23. Feb 202406:23 > 10:00 4 komentarji

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament in s tem razpisala volitve slovenskih poslancev v Evropski parlament. Potekale bodo 9. junija. Kdaj pa bodo lahko kandidati začeli vlagati kandidature? Predsednica je opozorila tudi na lažne novice.

Predsednica Nataša Pirc Musar je s podpisom odloka razpisala volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Za dan glasovanja je določila nedeljo, 9. junija.

V izjavi po podpisu je predsednica poudarila, da se z ravnokar podpisanim odlokom uradno začenjajo aktivnosti za izvedbo letošnjih evropskih volitev. 11. marca bodo začela teči roki za volilna opravila, tudi za vložitev kandidatnih list. Poudarila je, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v EU.

Dodala je, da volitve potekajo ravno na leto, ko Slovenija obeležuje 20. obletnico vstopa v Unijo. “Prepričana sem, da v Sloveniji zaradi članstva v EU živimo bolje, je naše gospodarstvo bolj uspešno in živimo v boljšem okolju,” je tudi povedala. Poudarila je tudi napredek v kmetijstvu, kulturi, izobrazbi, boju proti podnebnim spremembam.

“Z EU je prehod na trajnostno in krožno gospodarstvo hitrejši,” je navedla in dodala, “zaradi članstva v EU tudi glas Slovenije v svetu več šteje.”

“Ravno zato je pomembno, da udeležbo na evropskih volitvah vzamemo resno,” je poudarila. Apelirala je na pristojna ministrstva in državno volilno komisijo, naj volitve potekajo čim bolj nemoteno.

Državljane je pozvala, naj se volitev udeležijo. O volitvah bo informirala tudi sama. “Moramo se pogovarjati o tem, kakšno Evropo želimo,” je povedala in opozorila na lažne kampanje, ki se bodo najverjetneje pojavile v predvolilnem času.

V izjavi za javnost je Pirc Musar spregovorila tudi o nedavni napaki Evropskega parlamenta, saj so na promocijskem letaku z zemljevida Evropske unije izbrisali Slovenijo. Dotaknila pa se je tudi zdravniške stavke in pozvala k njeni začasni prekinitvi.

Nekatere stranke že potrdile kandidatne liste

Kandidati iz Slovenije se bodo na evropskih volitvah potegovali za devet poslanskih mandatov.

Med parlamentarnimi strankami je doslej listo kandidatov minuli konec tedna potrdila SDS, nosilka liste bo dosedanja poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc.

Znano je tudi, da bodo na listi NSi vidni člani stranke, vključno s prvakom Matejem Toninom, nosilec liste evropske parlamentarne stranke SLS bo Peter Gregorčič, nosilec liste zunajparlamentarne stranke Vesna pa Vladimir Prebilič. Ostale stranke so še v postopku evidentiranja ali potrjevanja kandidatnih list.

V Sloveniji se evropski poslanci volijo po proporcionalnem načelu s preferenčnim glasovanjem. Volilci glasujejo o listah kandidatov, pri čemer je celotno območje Slovenije ena volilna enota.

Junija bodo odšli na volišča tudi drugod v EU. Okoli 370 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 članicah EU bo izbiralo 720 članov Evropskega parlamenta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje