Predsednica Pirc Musar bo podelila prva odlikovanja: kdo so prejemniki?

Slovenija 01. Dec 202315:45 7 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo na slovesnosti konec decembra podelila prva državna odlikovanja v svojem mandatu. Odlikovancev je kar 22. Zlati red za zasluge bo prejela Ginekološka klinika UKC Ljubljana in posmrtno "za izjemne zasluge pri osamosvajanju Slovenije in za odgovorno ter načelno politično držo" Miran Potrč.

Podeljevanje državnih odlikovanj je bilo v času, ko je bil predsednik države Borut Pahor, pogosto, Nataša Pirc Musar pa doslej odlikovanj še ni podelila. To bo prvič storila na slovesnosti 21. decembra, bo pa tedaj odlikovancev veliko, kar 22. Ukazi predsednice republike o podelitvi državnih odlikovanj so danes objavljeni v uradnem listu, podrobne obrazložitve pa bodo podane na decembrski slovesnosti.

Dve odlikovanji bo predsednica republike podelila posmrtno, in sicer zlati red za zasluge enemu najvidnejših slovenskih politikov Miranu Potrču, častni znak svobode pa nekdanjemu komandirju novomeške policijske postaje Borutu Novaku.

Odlikovanje Mirana Potrča je ustavni pravnik Ciril Ribičič takratnemu predsedniku republike Borutu Pahorju predlagal že pred osmimi leti. Pri tem ga je opozarjal na Potrčeve zasluge pri osamosvajanju, še zlasti pri sprejemanju ustavnih dopolnil k ustavi Socialistične republike Slovenije iz leta 1989.

“Zakaj na predlog za odlikovanje nisem dobil odgovora? Zato, ker negativnega odgovora ni mogoče dati, za pozitivnega pa je bilo v vseh teh letih premalo poguma, takšnega, kakršnega je Miran Potrč izkazal v času sprejemanja ustavnih amandmajev in v času osamosvajanja,” je ob smrti Potrča v Dnevniku zapisal Ribičič.

Miran Potrč
Foto: BOBO

Pahor je sicer na žalni seji, na kateri so se Socialni demokrati poklonili svojemu dolgoletnemu poslancu, dejal, da je Potrč pomembno vplival na strankino politiko, s svojo razsodnostjo je lahko preprečeval spodrsljaje, s svojo izkušenostjo, karizmatičnostjo in politično poštenostjo pa spodbujal pogumne odločitve. “Tudi tisti, ki so njegovim stališčem ostro nasprotovali, so ga zelo spoštovali. Ni jih zagovarjal zaradi dnevnega političnega drobiža, temveč zato, ker je vanje sveto verjel. Ker je bil politični poštenjakar, je bil vselej deležen velikega zaupanja. V politiki pa ni nič več od tega,” je še dodal Pahor po Potrčevi smrti.

Zlati red za zasluge bo prejela tudi Ginekološka klinika UKC Ljubljana. Ta letos praznuje 100. obletnico ustanovitve. Klinika je sicer že leta 1994 prejela srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za dolgoletne zasluge in vrhunske dosežke v ginekološko-porodniški stroki ter pri pedagoškem in raziskovalnem delu na tem področju. Leta 2019 pa je prejela nagrado mesta Ljubljane za mednarodno prepoznavno ustanovo.

Klinični oddelek za reprodukcijo ginekološke klinike je že v zgodnjih osemdesetih letih zaznal možnost naprednih medicinskih tehnologij za razvoj reproduktivne ginekologije. Prenova in posodobitev laboratorija IVF leta 2016 je ta laboratorij uvrstila med najsodobnejše centre za oploditev z biomedicinsko pomočjo v Evropi.

Na spletni strani ginekološke klinike lahko tudi preberemo, da njen klinični oddelek za ginekologijo razvija tradicijo ginekološke kirurgije s poudarkom na radikalni in minimalno invazivni kirurgiji, predvsem na področju onkološke kirurgije in rekonstruktivne kirurgije medeničnega dna. Ta je v svetu uveljavljena in prepoznavna kot “ljubljanska šola ginekološke kirurgije”.

Borutu Novaku bodo častni znak svobode posmrtno podelili za “izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije”. Podelitev državnega odlikovanja nekdanjemu komandirju novomeške policijske postaje Borutu Novaku je predlagala policijska veteranska organizacija Sever, območna enota Dolenjske in Bele Krajine. Kot so nam dejali v uradu predsednice republike, so bili njegovi kolegi v preteklosti že odlikovani, Novak pa je tedaj zaradi napake izpadel.

Srebrni red za zasluge bo prejela Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova). Ta letos praznuje 30. obletnico delovanja s tem nazivom. “Verjamem, da bo agencija tudi v naslednjih desetletjih ostala trden steber slovenske nacionalne varnosti,” je v junijski poslanici ob dnevu Sove in 30. obletnici njenega naziva poudaril predsednik vlade Robert Golob.

Med dobitniki reda za zasluge so med drugim Smučarska zveza Slovenije, mesečnik za poljudno naravoslovje PROTEUS, znanstvena revija Sodobna pedagogika pa dr. Bojan Mohar, dr. Maja Primic Žakelj in Srečko Šestan. Slednji je zadnjih 11 let poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije.

Srečko Šestan
Žiga Živulovič jr./BOBO

Diplomirani inženir lesarstva je bil eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov ob vseh večjih naravnih nesrečah v zadnjem desetletju. V ospredje je stopil tako ob lanskem požaru na Krasu kot ob uničujočih avgustovskih poplavah. Kot je navedla predsednica v ukazu, objavljenem v uradnem listu, Šestan red za zasluge prejme za “izjemen strokovni prispevek k požrtvovalnemu in nesebičnemu delu, ki je pomembno prispeval k uspešnemu spopadanju z različnimi naravnimi katastrofami, ter neprecenljiv navdih številnim ljudem, ki so zaradi njegovega zgleda pripravljeni sodelovati pri zaščiti in reševanju”.

Smučarska zveza Slovenije letos praznuje 100 let obstoja. Red za zasluge prejme “za izjemne uspehe športnikov, neprecenljivo delo trenerjev in spremljevalnih ekip ter velik prispevek zveze k razvoju slovenskega smučarskega športa in prepoznavnosti Slovenije”.

Med odlikovanimi tudi nogometaš in glasbene skupine

Predsednica Nataša Pirc Musar bo medaljo za zasluge med drugim podelila legendarnemu nekdanjemu nogometašu NK Maribor Marcosu Tavaresu. Brazilec s slovenskim potnim listom je bil več let kapetan vijoličastih in je igralec z največ nastopi in goli pri NK Maribor ter najboljši strelec prve slovenske nogometne lige. Kariero je končal lani.

Marcos Tavares. Foto: Twitter/NKMaribor

Medalje bodo prejele tudi glasbene skupine Kameleoni, Laibach in Pankrti.

Drugi prejemniki medalje za zasluge so še: dr. Mateja Bulc, dr. Peter Gstettner, Metka Lajnšček, Karel Holec, Andrea Kovač, Erika Köleš Kiss, Samo Pahor in Marjetica Potrč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje