Predsednica Pirc Musar osupla: Grozljiv dogodek v Celju je zadnji alarm

Slovenija 12. Apr 202317:27 15 komentarjev

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ostro obsodila dogodek medvrstniškega nasilja v Celju. Pristojne je pozvala, da ukrepajo hitro in odločno. "Osupla sem, da nihče od prisotnih deklet in fantov ni posredoval, raje so snemali in še dodatno ščuvali k nasilju. To me iskreno zelo skrbi in boli," je poudarila in dodala, da je celjski primer nasilja "zadnji alarm, da skupaj ukrepamo".

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je odzvala na nedavni dogodek medvrstniškega nasilja, ki se je odvilo na strehi celjskega nakupovalnega središča.  Kot je poudarila, porast medvrstniškega nasilja sicer ni nekaj novega, da pa si žal vse pristojne institucije, šola in starši pred tem predolgo zatiskajo oči.

“Grozljiv dogodek v Celju je zadnji alarm, da skupaj ukrepamo. Pa čeprav gre žal spet za kurativo in ne preventivno ravnanje. Dogodek seveda ostro obsojam in pozivam vse pristojne, da ukrepajo hitro in odločno. Osupla sem, da nihče od prisotnih deklet in fantov ni posredoval, raje so snemali in še dodatno ščuvali k nasilju. To me iskreno zelo skrbi in boli,” je izpostavila Pirc Musar.

Po besedah predsednice republike nasilje nikoli ni bilo in ne bo rešitev. Še manj pa je po njeni oceni rešitev molčanje in neukrepanje, ko do nasilja pride. “Strah nas mora biti družbe, ki bi bila do te mere anemična, da bi medvrstniško nasilje postalo vsakdan naših ulic,” je poudarila Pirc Musar in dodala: “Starejši moramo biti s svojim ravnanjem vzor in vzgled mladim. Tudi pri prizadevanju za nenasilje. Prav nobenega razloga ni, da tovrstni posnetki nasilja krožijo po spletu. Nasprotno, naša odgovornost je, da to preprečujemo.”

Pirc Musar je ob tem še osvetlila pomembnost pogovora, saj z njim rešimo številne, na prvi pogled še tako nerešljive izzive. “Medvrstniško nasilje namreč ni samo izkušnja nasilja, je tudi izkušnja razčlovečenja”.

Odziv predsednice države prihaja po tem, ko so družbena omrežja prejšnji konec tedna preplavili posnetki medvrstniškega nasilja v Celju. Na njih je videti pretep najstnic, ki ga je opazovalo več mladostnikov in mladostnic. Nihče od njih ni ustavil nasilja, nasprotno, številni so ga celo spodbujali. Policija je identificirala mladoletno oškodovanko in pet mladoletnih osumljencev oziroma osumljenk kaznivega dejanja nasilništva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje