Pretep v Celju: pet mladoletnih osumljenk, nasilje policiji prijavila mama žrtve

Slovenija 12. Apr 202308:26 > 15:43
Jože Bračko in Boštjan Kavc
N1

Po družbenih omrežjih so zakrožili posnetki medvrstniškega nasilja, ki se je odvilo na strehi celjskega nakupovalnega centra. Šlo je za pretep med mladostnicami, ki ga je spremljalo več vrstnikov. Nasilja ni ustavil nihče. Policija je identificirala mladoletno oškodovanko in pet mladoletnih osumljencev oziroma osumljenk kaznivega dejanja nasilništva.

Splet so prejšnji konec tedna preplavili posnetki medvrstniškega nasilja. Na njih je videti pretep najstnic, ki ga je opazovalo več mladostnikov in mladostnic. Nihče od njih ni ustavil nasilja, nasprotno, številni so ga celo spodbujali. Pretep se je odvijal na strehi celjskega nakupovalnega centra, v nekem trenutku pa je slišati fanta, ki zakriči: “Vrzi jo dol.”

Na PU Celje so po tem, ko so posnetki zakrožili po družbenih omrežjih, potrdili, da so bili z dogajanjem seznanjeni v nedeljo, 9. aprila. “V omenjenem primeru se zahvaljujemo vsem občanom, ki so nas seznanili s posnetkom nasilja, ki je zakrožil na družbenih omrežjih, in nam posredovali določene podatke,” je poudarila predstavnica za odnose z javnostmi na PU Celje Milena Trbulin.

Boštjan Kavc, inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje, je povedal, da so bili o dogodku na PP Celje obveščeni dan po tem, ko se je zgodil. Na policijo se je obrnila mama oškodovanke. Policisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in zagotovili varnost žrtve. Ob tem je glede objav in komentarjev na družbenih omrežjih pozval vse, naj se vzdržijo neprimernih komentarjev in objav.

Pri mladoletnikih, ki so, kot je razvidno iz posnetkov, dogajanje samo opazovali, policija odgovornosti ne more iskati. “Morda je žalostno to, da niso ukrepali, da niso preprečili,” pa je v izjavi dejal vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Celje Jože Bračko. Opozoril je tudi na problematiko snemanja in posredovanja posnetka drugim, saj je kaznivo dejanje tudi neupravičeno slikovno snemanje brez dovoljenja osebe, s čimer se hudo poseže v njeno zasebnost. Kaznivo dejanje je tudi objava podatkov mladoletne osebe, kar naj bi se tudi zgodilo v povezavi s tem dogodkom.

Doslej so v preiskavi ugotovili, da je bila oškodovanka mladoletna, identificirali pa so tudi pet mladoletnih osumljencev oziroma osumljenk uradno pregonljivega kaznivega dejanja nasilništva. Ker še vedno poteka intenzivna preiskava in ker so vpletene mladoletne osebe, drugih informacij o konkretnem primeru z javnostjo ne morejo deliti.

Na družbenem omrežju Twitter je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh obsodila nasilje, obenem pa pozvala medije in preostalo javnost, naj se vzdržijo deljenja posnetka in pustijo pristojnim organom, da opravijo svoje delo. “S tem, ko delimo posnetek nasilja, trpljenje žrtve le še povečujemo,” je zapisala.

Svoj odziv so podali tudi v Dijaški organizaciji Slovenije (DOŠ), kjer so zapisali, da se strogo držijo načela ničelne tolerance do vseh oblik nasilja: “Odrasle in odgovorne osebe izbiramo svoja dejanja po lastni presoji in svobodni volji. Vsaka oseba se lahko odloči, da bo, kljub težkim okoliščinam, izbrala nenasilno vedenje.” Dodali so, da je izvajanje nasilja klic na pomoč, na katerega smo kot urejena družba dolžni odgovoriti z vzpostavijo učinkovite preventive, ki jo v institucije vnesemo z dobro prakso.

V DOŠ so zapisali še, da se v podrobnosti omenjenega celjskega primera se ne bodo spuščali, a da bodo kot glas dijakov vedno zagovarjali dejstvo, da generacije danes niso enake generacijam nekoč ter da je treba mladim v poplavi informacij, ki so jih deležni, stopiti naproti in jih naučiti razumevanja lastnih čustev in empatije.

Medvrstniško nasilje je praviloma namerna, ponavljajoča se uporaba fizičnega, psihičnega, spolnega, materialnega ali spletnega nasilja nad drugim vrstnikom. Kadar gre za enkraten dogodek nasilnega vedenja in je prisotna izrazita razlika v fizični ali psihični moči med povzročiteljem in žrtvijo, prav tako govorimo o medvrstniškem nasilju.

Število kaznivih dejanj s področja medvrstniškega nasilja se na ravni države sicer znižuje. Policija jih je lani obravnavala 308, leto prej 220, v letu 2020 so imeli 306 primerov, letos do konca marca pa 123. Nasilje med vrstniki zajema širok spekter kaznivih dejanj, ki jim je skupno to, da sta žrtev in povzročitelj mladoletna, torej mlajša od 18 let. Medvrstniško nasilje ima lahko tudi druge oblike, ki niso nujno protipravno dejanje, kot so zbadanje, norčevanje in podobno, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). Policisti poudarjajo, da se je potrebno zavedati tudi posledic psihičnega nasilja, kamor spadajo izsiljevanje, zasmehovanje, izključitev, žaljenje in obrekovanje, prav tako posledic spletnega nasilja. “Dogodki nimajo vedno znakov kaznivega dejanja ali prekrška, a vseeno močno prizadenejo žrtev,” so opozorili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.