Predsednica zaradi podrtih zastavic prekinila sodelovanje z aktivistko

Slovenija 04. Okt 202310:53 > 14:27 22 komentarjev
Predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je "obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih", ki se je zgodil v ponedeljek na Kongresnem trgu v Ljubljani. Tam so člani civilne iniciative Pohod za življenje z zastavicami opozarjali na "umrle Slovence v postopkih splava", skupina deklet pa je zastavice protestno podrla. Ker je bila med dekleti tudi članica njenega Mladinskega posvetovalnega odbora Sara Štiglic, so v uradu predsednice republike sodelovanje z njo "sporazumno" prekinili. V uradu sicer poudarjajo, da je stališče predsednice Pirc Musar do pravice do umetne prekinitve nosečnosti "jasno in javno znano" ter da stališč organizatorjev Pohoda za življenje ne podpira.

V uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar so se odzvali na ponedeljkov dogodek na Kongresnem trgu v središču Ljubljane. Tja so člani civilne iniciative Pohod za življenje prinesli bele, modre in rdeče zastavice, ki so, kot so zapisali na svoji spletni strani, služile “spominu na umrle Slovence v postopkih splava”. Dogodka se je udeležila tudi skupina deklet, ki je zastavice začela protestno podirati, posnetek pa je zakrožil po družbenih omrežjih.

Predsednica Pirc Musar je dan po dogodku v odzivu na vabilo na letošnji Pohod za življenje, ki ga je prejela od istoimenske iniciative, “obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih, ki se je zgodil po novinarski konferenci predstavitve tega dogodka”, so zapisali v njenem uradu.

Dodali so, da je bila kasneje seznanjena, da je bila v “nespoštljivo komunikacijo” vpletena tudi članica njenega Mladinskega posvetovalnega odbora Sara Štiglic, zato so z njo opravili pogovor in “sporazumno” sklenili, da odslej v tem odboru ne bo več sodelovala.

Zdaj že nekdanja članica posvetovalnega odbora predsednice Pirc Musar je bila na uradni spletni strani urada predsednice doslej opisana kot aktivistka v civilnodružbenih gibanjih in nevladnih organizacijah na področjih okoljevarstva, feminizma in socialne pravičnosti.

Predsednica stališč organizatorjev pohoda ne podpira

V uradu predsednice republike so dodali, da je Pirc Musar “že vse od napovedi kandidature za ta položaj zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Dosledno zagovarja načelo, da morajo politiki pri opozarjanju na sovražni govor začeti pri sebi in biti zgled.”

Obenem so poudarili, da je stališče predsednice Nataše Pirc Musar do pravice do umetne prekinitve nosečnosti “jasno in javno znano”. “Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica republike vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira,” so zapisali.

Iz urada predsednice republike so za N1 dodatno pojasnili, da stališče predsednice o pravici do splava ostaja nespremenjeno, trdno in jasno. Odločitev o prekinitvi sodelovanja s članico posvetovalnega odbora je po besedah predstavnikov urada predsednice načelna in sledi stališču, da je nespoštljiva komunikacija neprimerna ne glede na to, kdo jo izvaja. Dodali so, da predsednica ne odstopa od stališča, da je treba nestrinjanje izražati na bolj spoštljiv način.

Mladinski posvetovalni odbor, ki velja za neposreden komunikacijski kanal med predsednico republike in mladimi, bo po navedbah urada predsednice republike v spremenjeni sestavi deloval še naprej.

Posnetek sicer že nekaj dni sproža različne odzive na družbenih omrežjih, mnenja pa so zdaj deljena tudi zaradi poteze predsednice republike. Na potezo so se odzvali tudi predstavniki politike, več preberite v prispevku V Levici potezo predsednice označili za zgrešeno, Janša jo je pohvalil

Sara Štiglic se je na dogajanje odzvala za N1 in dejala, da svojih dejanj ne obžaluje. Več preberite v ločenem prispevku. 

Nika Kovač: Tudi zastavice na Kongresnem trgu so nasilje

Na odločitev predsednice republike se je odzvala tudi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je poudarila, da je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok ustavno zagotovljena svoboščina. “Je možnost, da se vsak svobodno odloči o rojstvu otrok. Ni zapoved. Ni navodilo o ravnanju posameznice. Je možnost svobodne odločitve,” je zapisala. Dodala je, da je pomembno, da na to odločitev nihče ne vpliva, da so informacije o splavu dostopne in transparentne ter da na osebe ob sprejemanju te odločitve nihče ne izvaja pritiska.

“Neokonservativna gibanja to redno počnejo. Z molitvami pred bolnišnico. Z oglasi. Vse to so pritiski. Vse to je tiho in sistematično nasilje. Nasilje so tudi zastavice na Kongresnem trgu. Predstavljajte si, da ste ženska, ki se odloča o splavu in vidi to podobo v medijih. Predstavljajte si, da ste oseba na poti v ginekološko kliniko in na Kongresnem trgu vidite ta prizor. (…) Vse to je pritisk in del jasne agende. Vse to je nasilje. Predsednica države pa o tem ne govori. Govori samo o nespoštljivi komunikaciji deklet, ki so zastave s Kongresnega trga umaknila. Eno je zaradi tega celo izgubilo mesto v posvetovalnem odboru predsednice. Tiho in sistematično nasilje majhne skupine ljudi pa ostaja,” je zapisala.

Predsednica Nataša Pirc Musar je svoje stališče do pravice do splava že v predvolilni kampanji večkrat pojasnjevala. Tudi za N1, ko je v oddaji N1 STUDIO med drugim dejala, da bo to pravico vselej zagovarjala. Njeno izjavo si lahko pogledate v spodnjem posnetku: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje