Predsednica vztraja pri svojem, odbor zapustil še en član

Slovenija 04. Okt 202315:52 > 17:03 17 komentarjev

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je svojo odločitev, da prekine sodelovanje s članico mladinskega posvetovalnega organa, utemeljila z besedami, da ima pravico do svobode govora vsak, če se še tako ne strinjamo z njim. Članica je bila namreč med tistimi zagovornicami človekovih pravic, ki so protestno podrle zastavice, s katerimi so člani iniciative Pohod za življenje izkazovali svoje nasprotovanje pravici do splava. Predsednica je poudarila, da moramo tako kot ustavno pravico do splava varovati tudi pravico do svobode izražanja. "Pravico do svobode govora ima vsak, pa če se še tako ne strinjamo z njim," je povedala. S člani posvetovalnega organa se je danes pogovorila, a njena odločitev se ni spremenila – s Saro Štiglic ne sodeluje več. Je pa zaradi dogajanja iz organa izstopil še en član.

Skupina zagovornic človekovih pravic je v ponedeljek na Kongresnem trgu protestno odstranila zastavice, ki so jih v “spomin na umrle Slovence v postopkih splava” postavili člani civilne iniciative Pohod za življenje.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po navedbah svojega urada sporočila, da obsoja “neprimeren način komunikacije do drugače mislečih”, kasneje pa je bila seznanjena, da je bila  v “nespoštljivo komunikacijo” vpletena tudi članica njenega Mladinskega posvetovalnega odbora Sara Štiglic, zaradi česar so z njo opravili pogovor in “sporazumno” sklenili, da odslej v tem odboru ne bo več sodelovala.

Štiglic je v pogovoru za N1 med drugim zatrdila, da za svojimi dejanji stoji, vendar pa ni dobila priložnosti, da bi svojo plat zgodbe pred razrešitvijo predstavila predsednici Pirc Musar.

Socialna psihologinja dr. Metka Mencin z ljubljanske Fakultete za družbene vede je odločitev predsednice republike analizirala za N1. Več v prispevku Strokovnjakinja za N1: Pričakovala bi, da bo predsednica aktivistko podprla.

Predsednica o (ne)dopustnih posegih v svobodo izražanja

Predsednica Pirc Musar je na današnji novinarski konferenci uvodoma povedala, da se je pred tem pogovorila s tremi člani Mladinskega posvetovalnega odbora (eden se sestanka ni mogel udeležiti). “Pogovor je bil konstruktiven, v prijetnem vzdušju, bi pa želela poudariti, da moja odločitev po tem pogovoru ne bi bila čisto nič drugačna,” je dejala. Pojasnila je, da je iz doslej  štiričlanskega Mladinskega posvetovalnega odbora izstopil en član, Vid Čeplak Mencin, od ostalih dveh pa v kratkem pričakuje odločitev. “Želela bi si, da to posvetovalno telo deluje še naprej,” je poudarila.

Povedala je, da mora kot predsednica držati “kulturo dialoga na najvišji možni ravni”. “Sem izjemna zagovornica pravice do svobode izražanja, a ima to čisto vsak posameznik v naši državi,” je izpostavila ter poudarila, da je velika zagovornica pravice do splava in svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Zagotovila je, da bo vedno podpirala tudi mlade, ki se zavzemajo za to pravico.

Predsednica republika pa po lastnih besedah tudi od članov svojega posvetovalnega odbora pričakuje, da bodo “delili skrb za kulturen dialog, četudi se o določeni temi drug z drugim ne strinjamo”. Po njenem je neprimerno, da se v prostor svobode izražanja poseže na način, ki prinese konflikt. “Tudi ljudem, ki imajo drugačno mnenje, je treba pustiti prostor, da povedo svoje argumente, da protestirajo, prepričujejo. A ta pravica mora ostati nedotakljiva tudi zanje,” je dejala. Povedala je, da se je s Saro Štiglic pogovorila in da ji je ta povedala, da je po duši aktivistka in da je bilo podiranje zastavic del aktivizma. “Tu se kot predsednica republike z njo nisem strinjala,” je dejala Pirc Musar.

Prepričana je, da lahko nestrinjanje izražamo na dostojen način. “Če nekdo organizira shod, tam izrazi svoje mnenje, se mi zdi nedostojno in neprimerno, da se v ta prostor svobode izražanja poseže na način, ki prinese konflikt. Ne vstopamo na dvorišče nekoga, ki ima na tem svojem dvorišču pravico povedati svoje mnenje, jasno in glasno,” je povedala predsednica.

Predsednica republike je sicer na novinarsko vprašanje N1 o tem, ali je aktivizem proti pravici do splava, na primer molitve pred bolnišnicami, nadlegovanje žensk, ki morajo opraviti splav, označevanje splava za umor in žensk, ki splavijo, za morilke, dostojen in primeren, odgovorila, da ne. “Menim, da bi vsaka državljan ali državljanka Slovenije bi moral(a) sprejeti in varovati ustavne pravice. V tem primeru govorimo le o načinu poseganja v komunikacijo drugih,” je poudarila. Dodala je, da sama ne misli, da je splav umor otroka ter da gre za najtežjo odločitev ženske. Povedala je, da se je ogasila tudi ob protestih proti pravici do splava, ki so pred leti potekali pred ginekološko kliniko, in aktivistke prosila, naj se od tam umaknejo.

Na naše vprašanje o tem, ali so na njeno odločitev vplivali pozivi – ti so prihajali predvsem od desnih politikov – naj se odreče sodelovanju s Štiglic, je predsednica odgovorila, da ne. “Verjemite mi, ne Nataša, ne Nataša kot predsednica ni takšen človek, ki bi podlegal pritiskom drugih. To je bila povsem moja suverena odločitev,” je zagotovila. Celoten odgovor si oglejte v spodnjem videu:

Pirc Musar je prav tako dejala, da sta se s Saro Štiglic razšli na lep način. “Tudi prosila sem jo, naj nadaljuje svoj aktivizem.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje