Metka Mencin za N1: Pričakovala bi, da bo predsednica dejanje aktivistke podprla

Slovenija 04. Okt 202316:15 21 komentarjev
Metka Mencin
Metka Mencin (Foto: BOBO)

Socialna psihologinja dr. Metka Mencin z ljubljanske Fakultete za družbene vede je za N1 komentirala odločitev predsednice republike Nataše Pirc Musar, da zaradi podiranja zastavic na dogodku civilne iniciative Pohod za življenje prekine sodelovanje z aktivistko Saro Štiglic. Odločitev je sogovornico neprijetno presenetila, pravi, saj se ravno v akcijah, ki sporočajo, da je abortus uboj, skriva simbolno nasilje nad ženskami, ne pa v tem, da jim nasprotuješ s puljenjem zastavic.

“Če se že odzove na dejanja aktivistke, bi pričakovala, da jih bo podprla,” je odločitev predsednice republike Nataše Pirc Musar, da zaradi “neprimernega načina komunikacije do drugače mislečih” prekine sodelovanje s članico svojega Mladinskega posvetovalnega odbora Saro Štiglic, za N1 komentirala socialna psihologinja dr. Metka Mencin z ljubljanske Fakultete za družbene vede.

Kot smo poročali, je bila Štiglic med aktivistkami, ki so v ponedeljek na Kongresnem trgu v Ljubljani protestno podrle zastavice, s katerimi so člani civilne iniciative Pohod za življenje, ki nasprotuje pravici do splava, opozarjali na “umrle Slovence v postopkih splava”.

Socialno psihologinjo dr. Metko Mencin je to, da se je predsednica republike javno odzvala na aktivnosti zagovornic pravice do abortusa in le mimogrede povedala, da se ne strinja s stališči organizatorja tega dogodka, zelo neprijetno presenetilo. “Konec koncev je bila aktivistka v njen posvetovalni odbor povabljena prav zaradi svoje državljanske drže. Obenem ima kot državljanka enako pravico, da javno izraža svoja stališča, kot aktivisti in aktivistke projekta Pohod za življenje,” je povedala in dodala, da je predsednica bistveno bolj izrazito nastopila proti aktivistki kot proti sporočilom organizatorjev tega dogodka.

Po besedah naše sogovornice odziv predsednice ponuja sklep, da je treba skupine, ki vsaj implicitno problematizirajo liberalno zakonodajo na tem področju, pustiti na miru, oziroma jim ne nasprotovati, kar pa je v nasprotju s pravico do javnega izražanja. “Dekleta niso skušala preprečiti tega dogodka in s tem organizatorjem niso odrekala pravice do izražanja. So pa izrazila svoje mnenje, ki je ob vsem še mnenje, ki zagovarja ustavno pravico,” je dejala socialna psihologinja, ki v potezi predsednice vidi veliko protislovje. “Na eni strani si želi umirjene komunikacije in načeloma vsem stranem priznava pravico do izražanja mnenj, hkrati pa obsodi aktivistko, ki ni uporabila prav nič drugačnega načina komunikacije kot organizatorji dogodka.”

Zagovornice pravice do abortusa so namreč svoje stališče izrazile s tem, da so iz zemlje potegnile zastavice, ki so simbolizirale stališče Pohoda za življenje, da je abortus uboj. To stališče pa je po besedah sogovornice v nasprotju z veljavno zakonodajo in slovensko ustavo. “V Sloveniji abortus pač ni uboj,” je poudarila socialna psihologinja dr. Metka Mencin.

Po njenem mnenju so simbolna dejanja, ki sporočajo, da je abortus uboj, hujša od načina komunikacije, ki so ga izbrale aktivistke. “Tovrstna simbolna dejanja namreč sporočajo še nekaj, česar sicer ne izrečejo – ampak do sklepa, da so ženske, ki imajo za sabo abortus, morilke in zločinke, ne vodi niti pol koraka. Če kaj, so simbolno nasilje nad ženskami prav ta sporočila, ne pa to, da jim nasprotuješ s puljenjem zastavic.”

V potezi predsednice tako vidi tudi poskus izogibanja razpravi o temah, ki so družbeno konfliktne, ter poskus preprečevanja, da bi jo s tovrstnimi temami povezovali. Ob tem pa se sprašuje, ali je pravica do abortusa za predsednico pravica, ki naj bi jo zagovarjali le tako, da ne bi povzročali nobenih konfliktov. “Ne vem pa, kakšna razprava bi to bila, ker, ko gre za pravico do abortusa, ne moreš biti malo za in malo proti. Ali si za pravico do abortusa ali pa si proti njej.”

Socialna psihologinja dr. Metka Mencin je sicer tudi mama enega od članov predsedničinega posvetovalnega odbora Vida Čeplaka Mencina, ki je po odločitvi predsednice iz njega izstopil.

Predsednica Nataša Pirc Musar je svoje stališče do pravice do splava že v predvolilni kampanji večkrat pojasnjevala. Tudi za N1, ko je v oddaji N1 STUDIO med drugim dejala, da bo to pravico vselej zagovarjala. Njeno izjavo si lahko pogledate v spodnjem posnetku: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje