Predsednica Pirc Musar: Smrt Navalnega je srčni zastoj demokracije v Rusiji

Slovenija 16. Feb 202415:28 9 komentarjev
Predsednica republike nataša Pirc Musar
Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: PROFIMEDIA)

Odzivi na smrt najpomembnejšega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega se vrstijo tudi iz Slovenije. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je zapisala, da gre za srčni zastoj demokracije v Rusiji. Zunanja ministrica Tanja Fajon je poudarila, da je svet izgubil neutrudnega borca za svobodo. Premier Robert Golob pa meni, da gre za žalosten dan za človekove pravice po vsem svetu.

“To je srčni zastoj demokracije v Rusiji,” je po smrti Alekseja Navalnega na omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar in njegovi družini izrekla iskreno sožalje.

Zunanja ministrica in podpredsednica vlade Tanja Fajon je medtem izrazila zgroženost zaradi smrti Navalnega in poudarila, da je zdaj treba razjasniti okoliščine, ki so privedle do njegove smrti. “Njegov boj za svobodo in demokracijo bo živel večno. V mislih sem z njegovo družino in bližnjimi,” je še dodala na omrežju X.

Odziv pa so v imenu predsednika vlade sporočili tudi na uradnem vladnem profilu na družbenem omrežju X. Kot so zapisali v imenu premierja Roberta Goloba, je “danes žalostni dan za človekove pravice po vsem svetu”. “Izgubili smo enega najvidnejših zagovornikov človekovih pravic ter borcev za svobodo in pravico,” so še dodali.

Odzval se je tudi predsednik SDS Janez Janša. “Političnih zapornikov ne bi smelo biti nikjer. Še bolj strašne so njihove smrti v zaporu,” je zapisal in družini Navalnega izrekel sožalje.

Najpomembnejši ruski opozicijski politik je umrl danes v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen. Lani avgusta je bil spoznan za krivega ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar je zanikal, in je dobil dodatnih 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom. Pred tem je bil 47-letni politik že obsojen na devet let zapora zaradi domnevne kršitve pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča.

Konec lanskega leta so ga premestili v odročno zaporniško kolonijo znotraj arktičnega kroga. Večkrat se je pritožil nad obravnavo v zaporu. Tako naj bi ga pogosto dali v samico zaradi manjših nesporazumov. Ruski preiskovalni odbor je medtem že začel preiskavo. Vzrok smrti pa za zdaj še ni znan. Zahodni svet odgovornost za njegovo smrt pripisuje režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni v samici (Foto: Evgenia Novozhenina/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje