V Levici potezo predsednice označili za zgrešeno, Janša jo je pohvalil

Slovenija 04. Okt 202314:20 > 21:29 11 komentarjev
zastavice
Foto: Urša Cankar Soares/X

Potem ko je predsednica republike Nataše Pirc Musar zaradi protestnega podiranja zastavic nasprotnikov pravice do splava prekinila sodelovanje s članico njenega Mladinskega posvetovalnega odbora Saro Štiglic, so potezo predsednice v Levici označili za zgrešeno. Prvak SDS Janez Janša pa je potezo predsednice pohvalil.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je “obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih”, ki se je zgodil v ponedeljek v Ljubljani, kjer so člani iniciative Pohod za življenje postavili zastavice in z njimi opozarjali na “umrle Slovence v postopkih splava”.

Skupina deklet, med katerimi je bila tudi Sara Štiglic, sicer članica predsedničinega Mladinskega posvetovalnega odbora, je zastavice protestno podrla. V uradu predsednice republike so sodelovanje s Štiglic “sporazumno” prekinili.

Posnetek podiranja zastavic je na družbenih omrežjih sicer že pred dnevi sprožil različne odzive, po odločitvi Pirc Musar pa so se oglasile tudi nekatere politične stranke.

V Levici, ki jo vodi Asta Vrečko, pravijo, da gre za “negativno novico in zgrešeno odločitev predsednice”. “Sari Štiglic pa izražamo vso podporo in poudarjamo, da podpiramo akcije za obrambo temeljnih pravic,” so zapisali. Svobodno odločanje o rojstvu je po navedbah najmanjše vladne stranke pravica, izborjena in pridobljena v stoletnih bojih ženskih emancipatornih gibanj. Ta pravica je pri nas zapisana tudi v ustavi, so dodali.

Preberite še:

Odziv Sare Štiglic za N1: Nisem imela priložnosti, da stvar predsednici pojasnim

Predsednica zaradi podrtih zastavic prekinila sodelovanje z aktivistko

“Različni dogodki pod skupnim imenom Pohod za življenje, med drugim nedavna postavitev zastavic na Kongresnem trgu in napovedani sobotni pohod po ljubljanskih ulicah, so uperjeni proti pravici žensk o svobodnem odločanju o rojstvu otrok in lastnem telesu,” so jasni. Po navedbah Levice je Pohod za življenje le “eden od izrazov nestrpnosti v naši družbi – nestrpnosti do žensk, nestrpnosti do skupnosti LGBTQ, nestrpnosti do marginaliziranih družbenih skupin”, so zapisali in nadaljevali, da gre za nestrpnost, ki so jo v nekaterih državah uzakonili – tudi na Poljskem in ZDA.

Po navedbah Levice je bistvo ‘Pohoda za življenje’ cilj odvzema težko priborjenih pravic žensk, “s čimer želijo mračnjaški deli družbe ženske potisniti globoko v preteklost”.

Medtem je prvak SDS Janez Janša potezo Nataše Pirc Musar pohvalil.

“Pravica do protesta in protiprotesta lahko soobstajata”

Na ponedeljkov dogodek so se odzvali tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije. “Svoboda izražanja in pravica do mirnega zbiranja udeležencev shoda ne ščiti pred soočanjem z mnenji drugih članov družbe. Pravica do protesta in protiprotesta lahko soobstajata, če sta izvedeni na način, da izvrševanje ene ne posega prekomerno v izvrševanje druge,” so zapisali na družbenem omrežju X.

Kot so dodali, so ustava, mednarodni dokumenti in odločitve mednarodnega sodišča za človekove pravice s področja pravice do svobode izražanja in mirnega zbiranja jasni. “Tako protestniki kot protiprotestniki imajo pravico do svobode izražanja, država pa mora oboje obravnavati enako, v primeru, ko to zahtevajo varnostni razlogi, pa policija lahko nasprotne skupine loči, vendar jim mora dovoliti, da se med seboj vidijo in slišijo,” so poudarili. Ob tem pa dodali, da protiprotesti ne smejo neupravičeno in prekomerno motiti protesta.

Ali je v primeru iztikanja zastavic, ki je potekalo znotraj več ur trajajoče instalacije, šlo za prekomeren poseg v pravico do protesta, pa je z besedami pravne mreže odvisno od številnih okoliščin. “Gre za temo, ki osebno zadeva vsako od udeleženk, v komunikacijo pa so bile – tako one kot številni drugi mladi – neposredno nagovorjene, saj se je instalacija izvajala sočasno s sprejemom brucev v novo študijsko leto,” so še zapisali. Ob tem pa zaključili, da je glede na očitno kompleksnost obravnavane problematike obsojanje udeleženk protiprotesta po njihovem mnenju preuranjeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje