Odziv Sare Štiglic za N1: Nisem imela priložnosti, da stvar predsednici pojasnim

Slovenija 04. Okt 202313:51 > 16:58 43 komentarjev
sara štiglic
Sara Štiglic (Foto: Urad predsednice republike)

Potem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar zaradi protestnega podiranja zastavic nasprotnikov pravice do splava oziroma "neprimernega načina komunikacije do drugače mislečih" prekinila sodelovanje s članico Mladinskega posvetovalnega odbora Saro Štiglic, je aktivistka za N1 pojasnila ponedeljkovo dogajanje in svoja stališča.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je zaradi “neprimernega načina komunikacije do drugače mislečih” prekinila sodelovanje s članico svojega Mladinskega posvetovalnega odbora Saro Štiglic.

Štiglic je bila namreč med aktivistkami, ki so v ponedeljek na Kongresnem trgu v Ljubljani protestno podrle zastavice, s katerimi so člani civilne iniciative Pohod za življenje, ki nasprotuje pravici do splava, opozarjali na “umrle Slovence v postopkih splava”.

Aktivistka Sara Štiglic je za N1 pojasnila ponedeljkovo dogajanje in svoja stališča.

Na posnetku, ki ga na družbenem omrežju X objavila voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares, je videti dekleta, ki podirajo rdeče, bele in modre zastavice. “Naša človekova pravica je, da izrazimo svoje mnenje,” na posnetku reče Cankar Soares, nakar ji ena od aktivistk odgovori: “Naša tudi.” “Ampak ne z uničevanjem naših stvari,” nadaljuje Cankar Soares, aktivistka pa ji odgovori, da “ni uničevanje, saj jih (zastavice) lahko postavite nazaj, če želite”. Nato se sliši predstavnika (moškega in žensko) Pohoda za življenje, ki se dogovarjata, da bosta poklicala policijo.

“Lovil me je in rekel, da bo, če bom razrezala transparent, on razrezal mene”

Sara Štiglic za N1 pravi, da na posnetku ni videti vsega dogajanja. “Moški, predstavnik Pohoda za življenje, je pristopil k meni, me nasilno odrival in mi zagrozil, da me bo prebutal,” pravi Štiglic. Nato so moškemu druge predstavnice Pohoda za življenje rekle, naj se umiri, ker bodo (zaradi aktivistk) poklicale policijo. Na posnetku je videti Štiglic, ki gre proti transparentu, omenjeni moški (v modri majici) pa gre za njo. “Lovil me je in rekel, da če bom razrezala transparent, bo on razrezal mene. Grozil mi je, da me bodo že še poiskali v Ljubljani, medtem ko me je snemal v obraz,” še dodaja aktivistka. Pravi, da je ona moškemu rekla zgolj “a zdaj se bova pa lovila” ter da je pravica do splava ustavna pravica.

“To je bila vsa moja komunikacija na tem dogodku,” pravi Štiglic. “Predsednica se je odločila, da je bila moja nespoštljiva komunikacija ta protestna akcija metanja zastavic. Jaz nisem imela nobene priložnosti, da bi predsednici to pojasnila, preden me razrešijo,” poudarja za N1.

Problematičen aktivizem

Štiglic je bila v predsedničin odbor izbrana tudi zaradi aktivističnih akcij na področju feminizma in socialne pravičnosti, je bilo zapisano na spletni strani predsednice. Štiglic pravi, da je ob imenovanju v odbor povedala, da je aktivistka in da to namerava ostati ter da nihče v uradu predsednice s tem “ni imel problemov do današnje odločitve”.

štiglic splav
Foto: Boris Vasev/X

 

“Ne smemo pozabiti, da ko ljudje pod pretvezo svobode izražanja govorijo, da je splav umor človeka, izvajajo neposredno dejansko nasilje nad ženskami. Ker s tem vsako žensko, ki je kadarkoli opravila splav ali ga bo  opravila, označujejo za morilko,” po prekinitvi sodelovanja opozarja Štiglic. Poudarja še, da je bil splav težko priborjena pravica, ki je zapisana v 55. členu ustave.

“Če bi lahko šla nazaj, bi še enkrat ponovila isto protestno akcijo. Stojim za svojimi dejanji,” pravi Štiglic in dodaja, da jo predsedničina odločitev žalosti. “To je bila njena odločitev. Moja odločitev pa je, da bom absolutno vedno, ne glede na to, ali bo to ogrozilo moje delovno mesto, položaj ali karkoli drugega, stala na strani ženski in opozarjala na pravice, ki jih imamo, ali pa bi jih morale imeti.”

Objavo posnetka Cankar Soares so na družbenih omrežjih delili nekateri politiki in podporniki desnice, tudi predsednik SDS Janez Janša.

Štiglic dodaja, da se ji po današnjem odzivu civilne družbe in drugih, ki so se ji postavili v bran, “zdi izredno žalostno, da je odločitev predsednice temeljila samo na pozivih majhnega dela družbe, ki je prek Twitterja pozivala k moji razrešitvi. Žal mi je, da se ni vzpostavil širši dialog, v katerem bi tudi jaz imela možnost, da bi razložila, zakaj sem se odločila, kot sem se. Tako pa je odločitev bazirala samo na kritikah, ki so letele na nas, večinoma s strani trolov na Twitterju, Bojana Požarja in Janeza Janše,” zaključuje Štiglic. 

Iz urada predsednice republike so za N1 dodatno pojasnili, da stališče predsednice o pravici do splava ostaja nespremenjeno, trdno in jasno. Odločitev o prekinitvi sodelovanja s članico posvetovalnega odbora je po besedah predstavnikov urada predsednice načelna in sledi stališču, da je nespoštljiva komunikacija neprimerna ne glede na to, kdo jo izvaja. Dodali so, da predsednica ne odstopa od stališča, da je treba nestrinjanje izražati na bolj spoštljiv način.

Pozneje je predsednica Pirc Musar na novinarski konferenci dodatno pojasnila svojo odločitev. Pred tem se je sestala s tremi člani Mladinskega posvetovalnega odbora, tudi Saro Štiglic. “Pogovor je bil konstruktiven, v prijetnem vzdušju, bi pa želela poudariti, da moja odločitev po tem pogovoru ne bi bila čisto nič drugačna,” je dejala. Pojasnila je, da je iz doslej sicer štiričlanskega Mladinskega posvetovalnega odbora izstopil en član, od še dveh pa v kratkem pričakuje odločitev. “Želela bi si, da to posvetovalno telo deluje še naprej,” je poudarila.

Predsednica Nataša Pirc Musar je svoje stališče do pravice do splava že v predvolilni kampanji večkrat pojasnjevala. Tudi za N1, ko je v oddaji N1 STUDIO med drugim dejala, da bo to pravico vselej zagovarjala. Njeno izjavo si lahko pogledate v spodnjem posnetku: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje