Predsednik KGZS Žveglič: Izbira nove kmetijske ministrice odgovornost premierja

Slovenija 05. Jan 202415:11 4 komentarji
Mateja Čalušić
Mateja Čalušić (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič ne želi vnaprej ocenjevati kandidatke za novo kmetijsko ministrico Mateje Čalušić. "To je stvar predsednika vlade, predsednik vlade mora tudi prevzeti to odgovornost," se je odzval Žveglič.

Bodo pa na KGZS, tako kot do zdaj, še naprej budno spremljali delovanje ministrstva, je v današnji izjavi za medije poudaril Roman Žveglič, ki glede predloga za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ostaja previden. “Zadovoljstvo v politiki se običajno ocenjuje po tistem, ko je nekdo že nekaj časa na položaju,” je dejal.

Kandidatko Matejo Čalušić Žveglič pozna iz odbora za kmetijstvo, kjer je Čalušić podpredsednica in na katerem KGZS vsebinsko sodeluje. Ob tem je predsednik KGZS izrazil upanje, da je kandidatka na odboru videla pomen in širino, ki jo ima zbornica.

Kot glavno in primarno nalogo kmetijstva je izpostavil pridelavo hrane, pomembna pa je tudi skrb za okolje.

Znotraj kmetijstva se po Žvegličevem mnenju pojavlja kar nekaj težav, “kar pa seveda ni težava samo v Sloveniji, ampak znotraj celotne EU”. Med temi je med drugim izpostavil nizke odkupne cene ter uredbene, zakonodajne in normativne težave.

ROMAN ŽVEGLIČ
Jan Gregorc/N1

“Domače, evropske proizvode kontroliramo, kakšni produkti pa prihajajo iz Ukrajine, Azije, pa je manj pomembno,” je menil. Po njegovem mnenju bi o tem področju celotna EU morala dobro premisliti.

“Ministrico pozivamo, da mladim kmetom aktivno prisluhne”

Na vložitev predloga v DZ za novo kmetijsko ministrico so se za STA odzvali tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine. Ker nimajo veliko informacij o dosedanji vlogi, izkušnjah in stališčih Čalušić na področju kmetijstva, se jim zdi vsakršno ocenjevanje predloga preuranjeno.

“Upamo, da je do izbire novega predloga prišlo s tehtnim premislekom in skrbnostjo, ki temeljita na izkušnjah s terena ter jasnem razumevanju potreb (mladih) kmetov. Po potrditvi pozivamo novo ministrico, da aktivno prisluhne in sliši glas mladih kmetov in mladih s podeželja,” je v odzivu zapisala njihova predsednica Anja Kastelic.

Po njenih navedbah pričakujejo resno podporo, konkretna dejanja, odprt dialog, predvsem pa si želijo izboljšanje komunikacije ministrstva. Želijo si tudi čim hitrejšega srečanja, saj, kot pravijo, “so razmere izjemno kritične”.

Predlog za imenovanje Čalušić, ki je sedaj poslanka Gibanja Svoboda, za novo ministrico za kmetijstvo je premier Robert Golob v DZ poslal v četrtek. Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Irene Šinko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje