Predsednik komisije o pričanju Bobnar in Lindava: Slišali nismo prav nič novega

N1 video 24. Okt 202309:47 13 komentarjev

Predsednik preiskovalne komisije, pred katero sta v ponedeljek spregovorila nekdanja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, Miha Lamut je ocenil, da člani komisije v ponedeljek niso slišali ničesar novega. "Slišali smo izčrpno in terminološko podkrepljeno poročilo," je dejal in napovedal, da komisija zdaj delo nadaljuje v bolj dinamičnem ritmu.

Po sinočnjem pričanju nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, je predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut potek zaslišanj ocenil kot korekten.

“Priči sta uvodoma predstavili svoje vedenje o temi in orisali svoj del vključenosti, nato so sledila vprašanja članov komisije. V uvodnem delu smo slišali izčrpno in terminološko podkrepljeno poročilo in podatke ter navedbe. Ti so, predvsem pri Bobnar, zaznamovali njen odstop in so že bili predstavljeni v medijih,” je opisal.

Prvi krog zaslišanj bi preiskovalna komisija morala opraviti že julija, a je bila seja prestavljena in nato ponovno sklicana. “Komisija nadaljuje delo, tokrat celo v bolj dinamičnem ritmu, z novimi krogi zaslišanj ter pridobivanjem novega gradiva in dokaznega materiala.”

Predsednik komisije Lamut je poudaril, da si po ponedeljkovih zaslišanjih ne ustvarja sodb. “Tako kot pri vseh navzkrižnih zaslišanjih bo tudi tukaj vsak povedal svoj del vedenja, poznavanja, vpletenosti in svoj pogled na zgodbo. Ko bomo zaslišali vse priče in pregledali vsa dokazna gradiva, si bo komisija lahko ustvarila celotno zgodbo in sliko pred izdajo poročila.” Ugotovitve bi preiskovalna komisija lahko sprva predstavila v delnem poročilu.

Lamut je še dejal, da s predsednikom vlade Robertom Golobom v funkciji predsednika preiskovalne komisije na tej točki ne sme komunicirati, ker je namreč tudi Golob zaveden kot priča.

Na vprašanje, ali je na ponedeljkovem zaslišanju Bobnar in Lindava sam slišal nove informacije, je odgovoril: “Prav nič novega, česar ne bi slišali že v odstopnem nagovoru ministrice ali v kasnejših medijskih nastopih.”

Bobnar je pred preiskovalno komisijo ponovno izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov Goloba, ki so kasneje vodili do njenega odstopa. Dejala je, da je Golob od nje zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva ter se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji.

Lindav je v mestoma precej čustvenem nastopu večkrat izpostavil, da je eden od tistih, ki jih je menjala tako desna kot tudi leva oblast. Rekel je, da nobena politična opcija ne dopusti, da bi se policija razvijala kot samostojen, strokoven in apolitičen organ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje