Predsedniki strank pojasnili, zakaj so odkorakali s soočenja

Slovenija 22. Apr 202212:47 > 15:40 3 komentarji
Soočenje RTVS
RTVS

Četrtkovo soočenje na nacionalni televiziji je protestno zapustilo kar šest predsednikov političnih strank. V KUL menijo, da je to pokazatelj, kaj je vladajoča koalicija naredila iz RTV Slovenija, v Desusu pa zahtevajo celo odstop voditelja in vodstva nacionalne televizije.

Na nacionalni televiziji je včeraj zvečer potekalo še zadnje soočenje pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami. Udeležili so se ga predsedniki strank koalicije KUL (SD, Levica, SAB, LMŠ), SDS, NSi, Povežimo Slovenijo, SNS, Gibanja Svoboda, Naša prihodnost in Dobra država ter predstavnik stranke Naša dežela. Zmago Jelinčič (SNS), Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD), Alenka Bratušek (SAB), Marjan Šarec (LMŠ) in Ljubo Jasnič (Desus) so soočenje še pred koncem protestno zapustili.

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je za N1 dejala, da je to rezultat stanja tega, kar se dve leti dogaja v naši državi; da je javna radiotelevizija televizija ljudi, ne ene stranke ali koalicije. “Včerajšnje dogajanje je na žalost moje besede potrdilo. In kaj takšnega se na nobenem mediju ne bi smelo dogajati, še posebej ne na javni RTV,” je dodala. Bo pa včerajšnje dogajanje vplivalo tudi na današnja soočenja. Bratušek je povedala, da se tudi zaradi včerajšnjega dogajanja na RTV danes ne bo udeležila soočenja na Planet TV.

Predsednica SD Tanja Fajon je na Twitterju zapisala, da je to soočenje preseglo še tako bujno domišljijo. “Bilo bi smešno, če ne bi šlo za najpomembnejše soočenje pred volitvami. Za ta popolni fiasko so krivi politični posegi nekompetentne vlade, ki je javno RTVS spravila na kolena in ji nocoj priredila sramoten pogreb. 24. aprila vsi na volitve. Vrnimo Sloveniji dostojanstvo, vrnimo novinarjem neodvisnost, vrnimo ljudem spodobnost. DovolJJ!” je zapisala.

Koordinator Levice Luka Mesec je na Facebooku dejal, da če kdo doslej ni verjel, da bo za to vlado ostal samo kaos, naj si ogleda to oddajo. “Tu nismo videli samo, kaj so naredili z RTV, to je lep prikaz, kaj so SDS, NSI in Povežimo Slovenijo naredili iz države. Pirkoviče so namreč nastavili povsod: na policijo, v Nacionalni preiskovalni urad, na Pošto Slovenije (zato med drugim ne prihajajo glasovnice v tujino), v državna podjetja, v javno upravo. V tej oddaji si lahko ogledate, kako bo videti naša prihodnost, če jih v nedeljo ne spravimo z oblasti. Se vidimo na volitvah.”

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je sporočil, da je to soočenje pokazalo vso bedo trenutka, v katerem živimo. “Iztegnjen sredinec, razpad sistema, neenakopravna obravnava. Skratka, cirkus. Na koncu nam ni preostalo drugega, kakor da odidemo in vsaj s tem pokažemo, da to ni to. Oddaja je jasno pokazala, kaj je treba storiti po volitvah. Institucijam je treba vrniti čast in neodvisnost, zlasti RTV Slovenija, ki je last vseh državljank in državljanov,” je zapisal na Facebooku.

Predsednik stranke Desus Ljubo Jasnič pa je v sporočilu za medije zapisal, da je bila včerajšnja oddaja “sramota za RTV SLO, nedemokratično vodena, večino razpoložljivega časa je bilo namenjeno strankam koalicije”. “Ostali sodelujoči smo bili statisti, kulisa ‘demokratičnega duha’, ki naj bi vladal v javni TV-hiši,” je zapisal in dodal, da je bilo soočenje katastrofalno vodeno. V stranki zaradi navedenega zahtevajo javno opravičilo vodstva RTVS, odstop voditelja Igorja Pirkoviča, odstop odgovorne urednica informativnega programa Jadranke Rebernik in odstop vodstva RTVS na čelu z generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom.

Na RTV Slovenija obžalujejo, da so nekateri predstavniki političnih strank oddajo predčasno zapustili. “Obžalujemo pa tudi, da so bili ustvarjalci RTV Slovenija med oddajo deležni žaljive komunikacije. Poudarjamo, da je RTV Slovenija avtonomna institucija, njeno vodstvo odločno podpira novinarsko in uredniško neodvisnost in obsoja vsakršno zlorabo javnega medija in njenih ustvarjalcev za nabiranje političnih točk,” so zapisali v sporočilu za javnost. Javnost in zlasti predstavnike politike znova pozivajo h kulturi dialoga in umiritvi strasti.

Prvi je včerajšnje soočenje zapustil predsednik SNS Zmago Jelinčič. “KUL kolalicija nima jajc, da bi sama reagirala. Sledila je pokončni potezi #SNS, čeprav z drugim naglasom,” je objavil na Twitterju.

Predsednik stranke Naša prihodnost Ivan Gale pa je bil nad protestnim shodom nekaterih presenečen. “Sem mnenja, da neprijetnih vprašanj ni in da se tudi v težkih trenutkih ostane. Mi bomo ostali zvesti sami sebi v boju proti korupciji, in to brez usmiljenja. Jaz samo upam, da nam volilke in volilci dajo toliko politične moči, da pokažemo, kako se to dela, in da so možne drastične spremembe v hitrem času,” je dodal.

Predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo) pa je na Twitterju zapisal: “Ko sem igral košarko, so se incidenti vedno dogajali. Na koncu pa smo vendarle odigrali tekmo do konca. Prav je, da zaradi Slovenije igramo dalje. Bolje pa bo, da več energije namenimo konkretni debati o prihodnosti.”

Iz SDS pa so za N1 sporočili, da je že v sami oddaji predsednik stranke Janez Janša dejal, da je “vse to, kar se je tukaj govorilo o tem, kaj se bo zgodilo recimo s to hišo po volitvah, bi se dalo povedati tudi bolj na kratko, z besedami gospoda Štefančiča, ki je rekel drugače mislečih je tukaj samo ene par in vemo, kdo so. Glejte na ta način, in tudi oddaja je bila zapeljana namerno v kaos.” Predsednik stranke je včeraj v oddaji dejal še: “Na takšni oddaji kot je bila današnja, vidimo predvsem veliko abstinenčno krizo, da nekateri, ki so imeli tukaj celo lastne predsednike za šefe te hiše, ne prenesejo, da bi nekdo drug vodil oddajo kot pa tisti, ki so ga bili vedno navajeni.”

V SDS so še navedli, da je bil Janša o tem spregovoril tudi na radiu Ognjišče, kjer je dejal, da “za razliko do večine prejšnjih kampanj, ko se je kak drugačen glas lahko slišal predvsem na radiu Ognjišče, je sedaj še nekaj drugih, manjših medijev, a vendarle, tudi s pomočjo družbenih omrežij, neke stvari, tudi ko gre za levi pol, pridejo na dan in je živčnost neizmerna. In potem se znajdejo v neki oddaji, za katero niso vnaprej dobili vprašanj, na kar so navajeni in se jim zdi samo po sebi umevno, in ne vedo točno, kaj bodo vprašani, in je panika velika, zapuščajo studie, žalijo voditelje, govorijo o svobodi medijev in novinarstva, hkrati pa skušajo kar voditi oddajo namesto novinarjev. Tega pa doslej še ni bilo.”

Za odziv smo prosili tudi stranko NSi. Na odgovor še čakamo.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje