Kmalu bo znano, ali se v predsedniško tekmo podaja tudi Ljudmila Novak

Slovenija 04. Avg 202217:42 > 05. Avg 2022 10:02 12 komentarjev
Ljudmila Novak
Foto: Borut Živulović/BOBO

Avgust lahko v predsedniško tekmo, ki neformalno že teče, prinese novo dinamiko. Kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos se je z daljšega dopusta po informacijah N1 vrnila prav v teh dneh in naj bi zdaj skušala nadoknaditi zamujeno. Kot je znano, ji dosedanja merjenja ne kažejo uvrstitve v drugi krog, favorita sta zaenkrat Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Še v tem mesecu pa bo svojo odločitev, ali bo znova kandidirala za predsednico republike, sporočila tudi Ljudmila Novak. Če se bo za kandidaturo odločila, jo bo Nova Slovenija podprla, a verjetnost, da bo v tekmo šla, naj bi bila zelo majhna.

Ob številnih najavah kandidatur za predsednika oziroma predsednico republike se že nekaj časa špekulira, ali se bo v predsedniško tekmo podala tudi nekdanja predsednica stranke NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak.

Na vprašanje N1, ali bo na jesenskih predsedniških volitvah – prvi krog bo 23. oktobra – kandidirala, je Ljudmila Novak odgovorila, da dokončne odločitve o tem še ni sprejela, da pa o tem resno razmišlja.

“Nikoli nisem napovedala svoje kandidature. Ljudje in mediji me že zelo dolgo sprašujejo, ali bom kandidirala, zato sem se odločila, da o tem resno razmislim. In tudi resno tehtam pozitivne in negativne strani te morebitne odločitve, pa tudi, v kolikšni meri je moja kandidatura dobra ali ne,” je povedala. Veseli jo, da bi njeno kandidaturo podprla tudi NSi.

Dokončno odločitev o kandidaturi bo Ljudmila Novak sprejela in sporočila še v tem mesecu. Pušča pa, kot pravi, “odprte tudi vse druge možnosti.”

Ljudmila Novak, Nsi
BOBO

Verjetnost, da se bo Ljudmila Novak odločila za kandidaturo, naj bi bila zelo majhna. Leta 2017 je že kandidirala za predsednico republike. Zbrala je 7,24 odstotka glasov in se po Borutu Pahorju, Marjanu Šarcu in Romani Tomc uvrstila na četrto mesto.

Na teh volitvah je bil v drugem krogu, v katerem se je pomeril s Šarcem, za predsednika republike ponovno izvoljen Borut Pahor, ki pa letos zaradi omejitve opravljanja predsedniške funkcije na največ dva mandata ne more več kandidirati in zato bo Slovenija v jeseni dobila novega predsednika ali predsednico države.

Po dosedanjih merjenjih javnega mnenja sta v ospredju letošnje predsedniške tekme Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Marti Kos, kandidatki vladajoče stranke Gibanja Svoboda, raziskave javnega mnenja do zdaj niso nakazovale možnosti uvrstitve v drugi krog.

Po neuradnih informacijah N1 se je Marta Kos z daljšega dopusta na tujem vrnila prav v teh dneh. Tudi zaradi nezadovoljstva v vrhu vladajoče stranke z njeno dosedanjo kampanjo in rezultati javnomenjskih anket naj bi skušala zdaj kampanjo pospešiti in nadoknaditi zamujeno.

Marta Kos
Žiga Živulović jr./Bobo

Če bi se Ljudmila Novak vendarle odločila za kandidaturo, jo bo Nova Slovenija podprla. To je novinarski konferenci ob 22. obletnici stranke potrdila tudi podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič. “Želimo si dobrega predsednika oziroma predsednico, ki bo znal združevati ljudi, saj je delitev preveč,” je povedala.

Če ne bo kandidirala, pa bo NSi tehtala med tem, ali bodo v svojih vrstah poiskali drugega kandidata. podprli koga od obstoječih kandidatov ali pa se vsaj v prvem krogu v predsedniško tekmo ne bodo pretirano vpletali.

Od doslej znanih kandidatov bi lahko Nova Slovenija podprla nekdanjega zunanjega ministra in zdaj poslanca SDS Anžeta Logarja ali Vladimirja Prebiliča, župana Kočevja, ki ima za zdaj podporo predvsem v županskih vrstah.

Anže Logar, Vladimir Prebilič
Aljaž Uršej/N1

Bo NSi podprla referendumske pobude SDS?

Podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič je na tiskovni konferenci ob 22. obletnici Nove Slovenije ponovno poudarila, da Nova Slovenija ne bo podprla referenduma o zakonu o vladi, ki ga zahteva SDS, saj menijo, da se mora vsaka vlada organizirati tako, da bo učinkovita. “Čez štiri leta pa bodo volivci povedali, ali je število ministrstev doprineslo k kakovosti njihovega življenja,” je dejala.

Kot kaže, pa obstaja možnost, da se bodo pridružili referendumski pobudi SDS o zakonu o RTV. Kot je dejala podpredsednica NSi, v stranki menijo, da bi bilo dobro, da se ljudje izrečejo, kakšen javni servis si želijo. A se morajo o tem na organih stranke še pogovoriti, prav tako o tem, kako bodo ravnali v primeru tretje referendumske pobude SDS, in sicer o zamiku uveljavitve zakona o dolgotrajni oskrbi. “Referendum je najvišja oblika demokracije, vendar jo za vsako stvar ne gre izkoriščati,” je še dodala Čadonič Špelič in ocenila, da bi jih morali združiti s predsedniškimi volitvami.

Paket davčnih sprememb, ki jih je napovedal finančni minister Klemen Boštjančič, po mnenju NSi ne podpira dela, zvišanje davka od najemnin pa bo oceni NSi prinesel zgolj povišanje najemnim in spodbudil lastnike nepremičnin, da jih še naprej oddajajo tudi na črno.

Čadonič Špelič je vlado tudi pozvala, naj čim prej ukrepa zaradi uničujoče suše, saj bo pridelka letos bistveno manj, kar bo kmete močno prizadelo, pravi. Nujno se ji zdi, da vlada čim prej razglasi naravno nesrečo in začne uradne postopke cenitve škode ter sprosti državne rezerve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje