Predsedstvo SD potrdilo koalicijsko pogodbo in ministrske kandidate

Slovenija 14. Maj 202209:53 > 16:49 0 komentarjev
SD
SD (Facebook)

Predsedstvo stranke Socialni demokrati je potrdilo parafiranje koalicijske pogodbe. Vodstvo stranke je potrdilo tudi ministrske kandidate in novega vodjo poslanske skupine. To je postal Jani Prednik, ki so mu podporo izrekli že poslanci stranke. Besedilo so tako potrdili organi vseh treh strank bodoče koalicije, po dogovoru predsednikov je koalicijska pogodba s tem že parafirana, v kratkem pa jo bodo tudi podpisali.

Predsedstvo SD je na seji, ki je potekala na daljavo, med drugim potrdilo svoje ministrske kandidate in vodjo poslanske skupine. Ministrski kandidati iz vrst Socialnih demokratov so predsednica stranke Tanja Fajon za resor zunanjih in evropskih zadev, Matjaž Han za gospodarstvo, turizem in šport, Dominika Švarc Pipan za pravosodje ter Aleksander Jevšek za regionalni razvoj in kohezijo. Vodja poslanske skupine bo poslanec Jani Prednik, sekretar pa Miro Pretnar. Prednika so že v petek potrdili poslanci stranke.

Kandidati za ministrska mesta so v skladu s statutom podpisali častno izjavo, s katero so se zavezali, da ne bodo izstopili iz stranke in prestopili k drugi stranki, da bodo upoštevali programska izhodišča in statut stranke ter sklepe kongresa, konference ali predsedstva stranke, izhaja iz sporočila za javnost.

Fajon je ob tem poudarila, da so bili Socialni demokrati v koalicijskih pogovorih uspešni. “V zahtevnih pogajanjih smo dosegli umestitev naših ključnih programskih ciljev v koalicijski dogovor, prav tako smo prevzeli odgovornost za štiri ministrstva. Ta ministrstva povezuje rdeča nit: razvoj, pravičnost, Slovenija v Evropi in svetu. Zato v novo vlado vstopamo z geslom ‘Slovenija v jedru EU, močno gospodarstvo za socialno varnost vseh in skladen regionalni razvoj’, ki zaobjema vse ključne programske ambicije Socialnih demokratov za naslednje obdobje,” je povedala.

Predsednica stranke ima tudi že mandat stranke za parafiranje koalicijske pogodbe, pred dokončnim podpisom in vstopom stranke v vlado pa mora o tem odločati še konferenca SD, ki bo v četrtek.

Socialni demokrati med svojimi dosežki v pogajanjih za oblikovanje koalicijske pogodbe izpostavljajo predvsem to, da so dosegli jasen prelom z načinom delovanja dosedanje oblasti, utrditev demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, zavarovanje neodvisnosti medijev in močno partnersko vlogo civilne družbe. Poudarili so še usmeritev v nov razvojni zagon z dvigom dodane vrednosti gospodarstva, zeleni in digitalni prehod ter v kakovost in dostopnost javnih storitev.

Prednik: Poslanska skupina izkušena, a pomlajena

Vodenje poslanske skupine bo od dolgoletnega vodje Hana prevzel Prednik. “Zavedam se, da stopam v velike čevlje,” je povedal. Presenečen in zadovoljen je, da so mu podporo namenili vsi poslanci SD.

Pri vodenju poslanske skupine bo Prednik še naprej zasledoval enaka načela, kot jih je pri dozdajšnjem političnem delu. “Poslanska skupina SD odprta poslanska skupina, kar pomeni, da bo vodila dialog z vsemi. To je tudi moje osnovno načelo delovanja v politiki,” je rekel. Meni, da bo poslanska skupina v tem mandatu ena izmed boljših, saj jo sestavljajo izkušeni politiki, se je pa v tokratnem sklicu tudi nekoliko pomladila. V prejšnjem mandatu je bil namreč Prednik najmlajši poslanec stranke SD, v tem sklicu pa je bil izvoljen še 29-letni Damijan Zrim. “Poslanska skupina bo pomlajena, a izkušena,” je poudaril.

Članstvo Levice se mora o koalicijski pogodbi še izreči

Mandat za parafiranje koalicijske pogodbe ima tudi koordinator Levice Luka Mesec. Pred dokončnim podpisom pa se bo o njej izreklo še članstvo. Postopke izrekanja naj bi v stranki sprožili že v petek.

Svet največje stranke v bodoči koaliciji Gibanje Svoboda pa je koalicijsko pogodbo potrjeval že v četrtek. Tako so vsi trije prvaki strank že dobili mandat za parafiranje dokumenta, kar se je prek elektronske komunikacije zgodilo danes, javno pa naj bi poudarke iz vsebine dokumenta predstavili v ponedeljek, četudi so osnovne usmeritve bodoče vlade znane. Med njimi so skrb za okolje, digitalna preobrazba, krepitev javnega zdravstva, skrb za ranljive skupine, zunanjepolitična usmerjenost Slovenije v jedrni del Evrope itd.

Dokument, ki so ga od volitev usklajevale tako delovne skupine kot prvaki strank, sicer prinaša temeljne zaveze koalicije in njihovo vizijo za Slovenijo do leta 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!