Predstavnik EK po Janševem tvitu: Obiske predsednice napovedujemo mi

Slovenija 05. Apr 202210:24 > 11:09 15 komentarjev
Janez Janša in Ursula von der Leyen
Borut Živulović/BOBO

Janša je v tvitu včeraj zvečer napovedal, da bosta predsednica Evropske komisije in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko obiskala Kijev. "Slovenija je tokrat pokazala pot," je še dodal Janša. Janševe navedbe so naknadno potrdili tudi v Bruslju.

Slovenski premier Janez Janša je v tvitu, objavljenem včeraj pozno zvečer, napovedal obisk predsednice Evropske komisije (EK) Ursule von der Leyen in visokega predstavnika EU za zunanjo politiko Josepha Borrella v Kijevu. “Slovenskim diplomatom se bodo v Kijevu pridružili litovski. Tja se vrača tudi misija EU. Že ta teden bosta v Kijev odpotovala tudi predsednica EK in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko. Slovenija je tokrat pokazala pot,” je zapisal Janša.

Uradni govorec Evropske komisije Eric Mamer je za N1 dejal, da navedbe o obisku Kijeva ne more potrditi. “Kot veste, načrte predsednice glede potovanj napovemo mi, ne pa premierji oziroma voditelji držav,” je še zapisal Mamer.

Mamer je naknadno objavil tvit, v katerem je Janševe navedbe potrdil. Zapisal je, da bosta von der Leyen in Borrell ta teden odpotovala v Kijev, kjer se bosta sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Pri spletnem portalu Politico, kjer včeraj prav tako niso dobili potrditve o potovanju v Kijev, so zapisali, da je razlog za to lahko tudi varnostne narave. “Ne bi bilo prvič, da je tvit razvpitega Janše ujel Bruselj nepripravljen,” so še zapisali na portalu.

Pred tedni se je Janša v družbi poljskega in češkega kolega odpravil na obisk v Kijev, ne da bi imel za to formalni mandat Evropskega sveta. Voditelji EU so bili z namero o obisku trojice v Kijevu seznanjeni na neformalnem zasedanju v Verseillesu, dan pred odhodom pa jih je poljski premier seznanil, da bodo namero uresničili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje