Predstavnik Ese o zelo hitri rasti vesoljske industrije v Sloveniji

Slovenija 15. Feb 202421:35 0 komentarjev
Človeška centrifuga, ki so jo leta 2021 zagnali v Nordijskem centru Planica
Človeška centrifuga, ki so jo leta 2021 zagnali v Nordijskem centru Planica (foto: PROFIMEIDIE)

Na neuradnem obisku v Sloveniji je bil danes direktor za evropske, pravne in mednarodne zadeve Evropske vesoljske agencije (Esa) Eric Morel de Westgaver. Z državnim sekretarjem Matevžem Frangežem se je pogovarjal o nadaljnjih korakih pri pridruževanju Slovenije k polnopravnemu članstvu v Esi in napredku Slovenije na področju vesoljskih tehnologij.

Eric Morel de Westgaver je bil glavni pogajalec Ese pri sklenitvi sporazuma o pridruženem članstvu Slovenije, so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. “Prošnja za polnopravno članstvo Slovenija v Esi je bila dobro sprejeta. Gre za formalen postopek, ki pa ni enostaven, saj vključuje soglasno odločitev vseh obstoječih članic,” je na srečanju povedal Morel de Westgaver.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež je predstavniku Ese potrdil interes Slovenije za pristop k polnopravnem članstvu. “Polnopravno članstvo Slovenije v Esi bo še povečalo prepoznavnost Slovenije v svetu in utrdilo položaj čedalje pomembnejšega akterja v mednarodnem vesoljskem sektorju,” je dejal.

Polnopravno članstvo Slovenije v Esi bo po mnenju ministrstva obenem odpiralo nove možnosti za sodelovanje slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij, predvsem v okviru področja temeljnega tehnološkega raziskovalnega programa in znanstvenega programa agencije, kjer je ključna tudi komercialna komponenta.

Državni sekretar ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež ob predstavitvi slovenske vesoljske strategije.
Državni sekretar ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež ob predstavitvi slovenske vesoljske strategije novembra lani (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Pristopni postopek od leta 2018 dolgotrajnejši

“Gre za izjemno pomembni področji v Esi, v katerih slovenski vesoljski sektor doslej ni mogel sodelovati,” so poudarili na ministrstvu. Morel de Westgaver je ob tem pojasnil, da je Slovenija prva od novih kandidatk za polnopravno članstvo, ki bo postopek pristopa k polnopravnemu članstvu izvedla po novih pravilih iz leta 2018. Postopek je dolgotrajnejši in vsebuje več faz kot prej.

Organi in delovna telesa Ese bodo v obdobju enega leta proučili pripravljenost Slovenije za polnopravno članstvo. Dokončno odločitev o polnopravnem članstvu mora nato soglasno potrditi Svet Ese, ki podeli mandat za začetek pogajanj. Temu bodo sledila pogajanja o vsebini sporazuma in vstopnih stroških, potrditev na odborih in Svetu ESA, podpis in postopek ratifikacije v DZ ter notifikacija o ratifikaciji, so zapisali na ministrstvu.

Frangež je Morela de Westgaverja na sestanku seznanil tudi z napredkom slovenskega vesoljskega sektorja. Kot je poudaril, je Slovenija uspela v zadnjih letih zgraditi obetaven vesoljski sektor, ki ga sestavlja več kot 40 malih in srednjih podjetij. Ta so med drugim uspela na področju razvoja inovativnih tehnologij, novih materialov in treh slovenskih satelitov, vključno s satelitom Trisat-R.

Da je prišlo v Sloveniji do zelo hitre rasti vesoljske industrije, se je strinjal tudi predstavnik Ese. “Ob začetku sodelovanja z Eso se je s področjem vesolja v Sloveniji ukvarjala zgolj akademska sfera, medtem ko je sedaj delež industrijskih zmogljivosti v tem sektorju že več kot 80-odstoten. Do tega je prišlo v zadnjih desetih letih tudi po zaslugi aktivnosti Slovenske vesoljske pisarne,” je dejal.

O slovenskem uspehu na področju vesoljske tehnologije smo pisali tudi na N1. Med drugim smo pisali o visokotehnološkem podjetju SkyLabs iz Maribora, ki je razvilo prototip čipa, katerega uporaba je predvidena v vesolju. Čip meri le štiri kvadratne milimetre in je v celoti plod slovenskega načrtovanja. Več o tem preberite v prispevku: Mariborčani razvili prvi slovenski čip za vesolje

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!