“Čista dezinformacija” o prihodu migrantov v Slovenske Konjice sprožila plaz

Slovenija 15. Feb 202420:41 3 komentarji
Prebežniki
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

V Slovenskih Konjicah vlada razburjenje. Razlog so zapisi na družbenem omrežju X, da bo država tja nastanila "ilegalne migrante". "Gre za čisto dezinformacijo. Tega nimamo v načrtu," poudarja direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Kljub temu so svetniki iz SDS zahtevali izredno sejo občinskega sveta, na kateri naj bi se odločno izrekli zoper "nastanitev nezakonitih migrantov" v Slovenskih Konjicah in vlado pozvali k "izvedbi postopkov deportacije nezakonitih migrantov".

Peter Šart, ki je bil na zadnjih lokalnih volitvah kandidat SDS za svetnika v občini Mozirje, je na začetku januarja na družbenem omrežju X zapisal: “Iz neuradnih virov stranke SD se govori, da je že dogovorjeno, da bodo ilegalne migrante po novem nastanili v Trbovljah, Slovenskih Konjicah, Mislinji, Žalcu in Kranju.” Na čelu vseh petih občin, ki jih je izpostavil, so župani, ki so bodisi člani SD bodisi so na zadnjih lokalnih volitvah nastopili kot kandidati te stranke.

Nekaj dni kasneje je tako rekoč enak zapis na družbenem omrežju X objavil prvak SNS Zmago Jelinčič. Tudi on se je skliceval na “vire iz SD” in navedel isto peterico občin, le da je na prvo mesto postavil občino Slovenske Konjice, kjer je bil leta 2018 (zadnjič) izvoljen za poslanca. Dodal je še, da do dogovora o nastanitvi “ilegalnih migrantov” zagotovo ne bi prišlo, če bi “dragi Slovenci in prebivalci teh krajev” na zadnjih državnozborskih volitvah volili SNS.

Čeprav Šart in Jelinčič nista razkrila, kdo so njuni “viri iz SD”, ki jim očitno močno zaupata, se je v nekaterih omenjenih občinah začel širiti nemir; še zlasti v Slovenskih Konjicah. Na omrežju Facebook je bila ustanovljena skupina Konjičani odločno proti nastanitvi ilegalnih migrantov. Med zapisi ne manjka hujskaških in sovražnih izpadov ter celo groženj s smrtjo tistim prosilcem za azil, ki bi jih država nastanila v njihovi občini.

Zelo aktiven član skupine je Damjan Furman, ki je bil po poročanju medijev pred dvema letoma kot “višji vodnik”  paravojaške protitujske organizacije Slovenska varda (znane tudi kot Štajerska varda) odgovoren za organizacijo njenega tabora v Slovenskih Konjicah. Tedaj sta sicer župan Darko Ratajc in občinski svet javno izrazila nasprotovanje vardinemu taboru – pod izjavo se niso podpisali le svetniki iz SDS.

Darko Ratajc, ki sicer ni član SD, je pa bil na županskih volitvah leta 2022 njen kandidat, je v zadnjih tednih večkrat javno izpostavil, da o kakršnikoli nameri o naselitvi “nezakonitih migrantov” v Slovenskih Konjicah ne ve nič. “Skupaj z občinskim svetom se bom v okviru svojih pristojnosti odgovorno zavzemal za varnost občank in občanov ter njihovega premoženja,” je zagotovil. Objavil je tudi odgovor vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov, da “zaenkrat ne načrtuje nastanitvene kapacitete v občini Slovenske Konjice”. Kot je za N1 dejala direktorica urada Katarina Štrukelj, so navedbe, da v Slovenskih Konjicah načrtujejo namestitev nezakonitih migrantov, “čista dezinformacija”. “Tega nimamo v načrtu,” je dodala.

Kljub zagotovilom župana in vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov pa so občinski svetniki iz SDS na podlagi omenjenih zapisov na omrežju X zahtevali sklic izredne seje občinskega sveta na temo “Problematika nastanitve nezakonitih migrantov na območju občine Slovenske Konjice”. Prvopodpisan pod zahtevo je Bojan Podkrajšek, sicer tudi poslanec SDS. Predlagajo sprejem treh sklepov.

Eden od njih je, da občinski svet “odločno nasprotuje kakršnikoli vzpostavitvi izpostav azilnega doma oziroma nastanitve nezakonitih migrantov” na območju njihove občine. Od svetnikov pa pričakujejo tudi poziv vladi, notranjemu ministrstvu in policiji, da ukrenejo “vse potrebno za preprečevanje nezakonitih migracij, izvedejo postopke deportacije teh oseb iz Republike Slovenije ter zagotovijo varnost občank in občanov občine Slovenske Konjice ter njihovega premoženja in širše”.

SDS ima sicer v občinskem svetu Slovenskih Konjic devet svetnikov, vse ostale skupine pa skupaj 14 svetnikov (SD štiri, GS štiri, SLS tri , NSi dva in neodvisna lista enega).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje