Pregledali so 58 živil, sporni etilen oksid našli v še enem vzorcu

Slovenija 02. Sep 202117:54 0 komentarjev
etilen oksid, sterilizacija medicinskih pripomočkov
Žiga Živulović jr./BOBO

Uprava za varno hrano je pregledala vzorce 58 živil. Vsi vzorci, razen enega, so bili ustrezni in v njih niso našli etilen oksida oz. njegovega metabolita. So pa zdravju nevarno snov našli v vzorcu vegetarijanske pečenice.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prejela rezultate vseh analiz vzorcev, ki so bili odvzeti v okviru poostrenega nadzora nad vsebnostjo etilen oksida oz. njegovega metabolita v živilih.

Vzorčenje je potekalo v obdobju od 2. do 5. avgusta, in sicer na različnih mestih v živilski verigi. Večina vzorcev je bila odvzeta v prometu, ostali pri distributerjih surovin oz. polizdelkov, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Od skupno 58 vzorcev, kolikor jih je bilo vseh odvzetih, so bili vsi razen enega, brez ugotovljene prisotnosti etilen oksida oz. njegovega metabolita, so dodali na ministrstvu.

V enem vzorcu vegetarijanske pečenice je bila potrjena vsebnost etilen oksida oz. njegovega metabolita v koncentraciji v 0,017 mg/kg +/- 0,0085 mg/kg. Ob prejemu izvida je omenjenemu živilu že pretekel rok uporabe.

Ne glede na navedeno, je UVHVVR takoj po prejemu informacije (25. avgusta) z izvidom seznanila odgovornega izvajalca dejavnosti ter omenjeni izdelek uvrstila na seznam neskladnih živil in ga objavila na posodobljenem seznamu.

Odgovorni izvajalec dejavnosti je opravil aktivnosti, s katerimi zagotavlja, da se v prometu ne nahajajo sporna živila. Informacija o tem je bila javljena tudi v EU hitri sistem obveščanja o nevarnih živilih in krmi (RASFF sistem), so še dodali na ministrstvu.

Kako je odpoklic živil urejen v zakonodaji?

Za varnost in kakovost živil so, v skladu z zakonodajo EU, primarno pristojni odgovorni izvajalci dejavnosti npr. proizvajalci, distributerji, prevozniki, skladišča, trgovske verige za svoje trgovinske znamke, ki vsak v okviru svojega notranjega nadzora zagotavljajo varnost živil, s katerimi poslujejo. V primeru potrebe po umiku in odpoklicu so prav tako oni tisti, ki so ga dolžni izvesti (praviloma umik/odpoklic izvaja proizvajalec, lahko tudi distributer oz. uvoznik), ugotoviti vzroke zanje in jih odpraviti.

Umik in odpoklic pomeni, da takoj, ko odgovorni izvajalec dejavnosti prejme informacijo o vključenosti neskladnega aditiva v končno živilo, nemudoma sproži postopke za umik, kar pomeni obveščanje vseh prejemnikov, skupaj z navodili glede postopanja z neskladnimi živili.

Sledi tudi odpoklic živil, kar pomeni obveščanje potrošnikov o ugotovljeni neskladnosti, skupaj z navodili za potrošnike glede ravnanja z neskladnim živilom. Na ta način se potrošniki lahko seznanijo z odpoklicanimi živili, sicer je informacija na razpolago tudi na spletni strani UVHVVR, še dodajajo na ministrstvu.

Na podlagi informacij o prisotnosti etilen oksida v sezamu, različnih začimbah in zeliščih, aditivih za živila, so tako odgovorni izvajalci dejavnosti kot pristojne inšpekcijske službe po celi EU pričele z intenzivnim preverjanjem skladnosti surovin za živila oz. živilskih sestavin. Na podlagi navedenega poostrenega nadzora bo lahko prišlo do dodatnih umikov in odpoklicev živil, zato potrošnike na ministrstvu pozivajo, da spremljajo informacije v medijih, pri trgovcih oz. na spletni strani UVHVVR, tudi Zveze potrošnikov Slovenije, ki povzema informacije UVHVVR.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!