Preiskava spolnega napada na mladoletnico: minister odredil nadzor

Slovenija 19. Avg 202318:25 2 komentarja
Policijski avto
Foto: N1

Notranji minister Boštjan Poklukar je uvedel izredni nadzor v preiskavi ravnatelja ene od gorenjskih osnovnih šol, ki naj bi spolno napadel mladoletnico. Namen nadzora je "preveriti in oceniti, ali policisti izvajajo policijske naloge in uporabljajo policijska pooblastila v predkazenskem postopku zakonito in strokovno", so pojasnili na ministrstvu.

Ravnatelj ene od gorenjskih osnovnih šol naj bi spolno napadel mladoletno osebo, je ta teden poročal Dnevnik. Primer preiskuje tudi policija. V luči medijskih poročanj je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zdaj odredil izredni nadzor nad delom policije “pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na območju Policijske uprave Kranj”.

Po pojasnilih notranjega ministrstva je namen nadzora “preveriti in oceniti, ali policisti izvajajo policijske naloge in uporabljajo policijska pooblastila v predkazenskem postopku zakonito in strokovno. Poudarek nadzora bo na strokovni, hitri in skrbni obravnavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost iz 19. poglavja kazenskega zakonika, obveščanju in sodelovanju policije s pristojnimi institucijami ter dosledni izvedbi vseh zakonitih ukrepov za zaščito žrtev kaznivih dejanj”. Izredni nadzor bo opravil Direktorat za policijo in druge varnostne naloge ministrstva.

Z ministrstva so ob tem še sporočili, da kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost predstavljajo hudo kršitev temeljnih človekovih pravic, med drugim pravice do življenja, varnosti in dostojanstva, zaščite pred telesnimi ter duševnimi poškodbami in pravice do enakosti v družini. “Policija mora biti pri preiskovanju teh deliktov še posebej skrbna, ko so žrtve mladoletne osebe ali pripadniki drugih ranljivih skupin. Enako velja, ko so storilci teh dejanj osebe, ki jim je mladoletna oseba zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje, varstvo ali oskrbo,” so dodali.

Notranje ministrstvo od policije pričakuje hitro in učinkovito preiskavo, ki v “največji meri upošteva osebno integriteto žrtve, pri tem se je treba v največji meri izogibati sekundarni viktimizaciji”.

Domnevni storilec naj bi bil do žensk nasilen že pred 20 leti

Spomnimo, da naj bi bil domnevni storilec nekdanji smučarski tekač in trener v tem športu, ki naj bi bil že pred 20 leti nasilen do žensk. Ravnatelj, ki ga policija preiskuje zaradi suma spolnega nasilja nad mladoletnico, z novim šolskim letom ne bo več ravnatelj in ne bo več delal na omenjeni šoli, je v petek poročal Dnevnik. Po navedbah časnika ravnatelj trenutno dela za polovični delovni čas, preostali čas pa je v bolniškem staležu. Priprt naj ne bi bil.

K odpovedi naj bi ravnatelja pozvalo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki ga vodi dr. Darjo Felda. Ali to drži, nam na ministrstvu v petek niso odgovorili. Zapisali pa so, da so bili seznanjeni z zadevo in da so o tem že obvestili inšpektorat za šolstvo, ki da situacijo spremlja in tudi sodeluje s pristojnimi institucijami. “Prav tako smo prejeli informacijo, da postopke že vodi svet zavoda (omenjene osnovne šole, op. a.),” so še dodali za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje