Preiskave pri petih policistih, ki naj bi imeli lažna PCT-potrdila

Slovenija 19. Nov 202114:31 > 14:35 3 komentarji
PCT, policija
Saša Despot/BOBO

Posebni oddelek pri specializiranem državnem tožilstvu je včeraj pri petih policistih, ki naj bi imeli lažna PCT potrdila, opravil hišne preiskave. Kakšne bodo sankcije, če se izkaže, da so ravnali nezakonito? Direktor policije Anton Olaj pravi, da v vrstah policije ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja.

Pri policistih, ki naj bi imeli lažna PCT-potrdila, so včeraj po več slovenskih krajih potekale hišne preiskave. Posebni oddelek pri specializiranem državnem tožilstvu je hišne preiskave opravil pri petih osumljencih, zaposlenih v policiji, so za N1 povedali na specializiranem državnem tožilstvu.

Dodali so, da so policiste preiskovali zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so storili kazniva dejanja dajanje podkupnine in napeljevanje h kaznivemu dejanju ponareditev uradne listine. Več informacij zaradi poteka preiskave in interesov predkazenskega postopka niso mogli razkriti.

Za zdaj še ni znano, ali so včerajšnje hišne preiskave nadaljevanje preiskav prejšnji teden, ko so policisti pridržali dva zdravnika (iz Lenarta in s Ptuja), ki sta izdajala različna lažna dovoljenja, med njimi tudi covidna, in se pri tem okoristila za dober milijon evrov, oziroma s primerom iz Zdravstvenega doma Žalec, kjer so ujeli dva zaposlena, ki sta izdajala lažna cepilna potrdila.

Zaradi lažnega PCT potrdila izgubil službo

Prejšnji teden so sicer policisti odkrili tudi enega svojega kolega, ki si je prav tako kupil lažno PCT-potrdilo, in ga odpustili iz službe.

Na generalni policijski upravi so včeraj za N1 povedali, da bodo od ugotovitev posebnega oddelka odvisni nadaljnji delovnopravni ukrepi zoper policiste, ki jih predlagajo vodje enot, v katerih so policisti zaposleni. Končno odločitev o ukrepih zoper njih pa bo sprejel generalni direktor policije, so dodali.

Olaj: V policiji ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja

Kot je znano, pa ima direktor Anton Olaj “ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvedejo kaznivo dejanje, saj so taka ravnanja nesprejemljiva v skladu z veljavnimi predpisi in naravo policijskega dela”. Dodaja še, da v vrstah policije “ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje