Prek spleta ponujajo popust, a še vseeno smučarji raje stojijo v koloni

Slovenija 29. Dec 202217:52 0 komentarjev
Kranjska Gora gneča
A. T.

Smučarska sezona je že na polnih obratih. Večja smučišča po Sloveniji in v bližnji okolici že nekaj časa obratujejo, lepo sončno vreme pa je v zadnjem tednu na strmine privabilo številne smučarje. Na Rogli in v Kranjski Gori so zjutraj mnogi tudi več kot pol ure čakali na vozovnico, čeprav oboji ponujajo tudi prodajo preko spleta. Zakaj se spletna prodaja v smučanju še ni prijela?

Sončno vreme in prazničen teden je marsikoga spodbudil, da je iz kleti vzel opremo in se odpravil smučat. Smučarska sezona pri nas se je na večini smučišč začela pred dvema tednoma, praznični čas in lepo vreme pa je poskrbelo za množičen obisk.

Medtem ko vsako leto napreduje tehnologija in oprema pri smučanju, pa tudi infrastruktura (žičnice), je nakup karte še vedno enak kot pred dvajsetimi leti – čakanje v polni bojni smučarski opremi pred blagajno. V času, ko lahko s telefonom kupimo hišo, avto, naročimo hrano in ostale dobrine ali pa v trgovini živila plačamo na hitri blagajni, pa pri nakupu smučarskih kart še vedno prevladuje tradicionalen način.

V Kranjski Gori manjšo težavo vidijo v poznem “prižigu” spletne trgovine

Dolgi vrsti smo lahko v zadnjih dneh videli v Kranjski Gori in na Rogli. Smučarji so morali na obeh smučiščih včeraj zjutraj na karto čakati okrog 30 minut.

Zanimiv je predvsem primer v Kranjski Gori, kjer so sicer že pred dvema letoma postavili avtomat za nakup smučarske karte, ki pa je v sredo skoraj sameval, ob njem pa se je vila vrsta kupcev (zgoraj na sliki). Smučarsko karto v tem primeru kupite preko spleta, nato pa jo prevzamete na avtomatu.

“Manjša težava je bila, da naša spletna trgovina še ni delovala. Z včerajšnjim dnem smo znova zagnali spletno prodajo. Danes se je na blagajni videlo, da ni bilo več takšne gneče kot včeraj in predvčerajšnjim,” je pojasnila Irena Golc iz RTC Kranjska Gora.

Letošnja sezona bo tretja, ko ob fizični blagajni stoji še avtomat za prevzem smučarskih kart, pred kratkim pa so postavili še enega. Lani se je v primerjavi z letom pred tem prodaja prek avtomata povečala za dvakrat, v letošnji sezoni pa pričakujejo večji preboj. Za razliko od preteklih let so letos v primeru nakupa preko spleta znižali ceno vozovnice  za en evro. Golc upa, da bo poteza spodbudila smučarje, da bodo čim več nakupov opravili preko spleta. Po njenih ocenah so sicer lani preko spleta prodali desetino vseh kart.

Obisk v Kranjski Gori je sicer v prvih tednih smučarske sezone zelo dober in primerljiv s predkovidnim časom. “Naval je bil takšen, da smo tudi iz pisarne priskočili na pomoč na blagajno,” je še pojasnila Golc.

Rogla bo v prihodnosti postavila avtomate

Dolga kolona pred blagajno se je vila tudi na Rogli, kot lahko vidite na zgornjem posnetku. Stanje je bilo posneto ob 8.45. V Uniturju, hčerinski družbi skupine Unior, ki upravlja s turističnimi zmogljivostmi v Zrečah in na Rogli, pojasnjujejo, da se je gneča hitro razpršila.

“V zadnjih dneh je bil zaradi lepega vremena in prazničnega časa povečan obisk, ki je bil skoncentriran na jutranjo uro. V dnevih, ko pričakujemo povečan obisk, je na Rogli več prodajnih mest za nakup smučarskih vozovnic. Poleg glavne blagajne na vrhu Rogle, je nakup vozovnic mogoč tudi na blagajni v baru Uniorček in na blagajni v Koči na Jurgovem,” pojasnjujejo v Uniturju.

V prihodnosti načrtujejo postavitev avtomatov za nakup smučarskih vozovnic, ob tem pa poudarjajo, da je mogoče karte kupiti tudi preko spleta, za kar morate obdržati čip oziroma karto, ki ste jo dobili ob prvem nakupu.

Gneči se lahko izognete tudi z obiskom bencinskega servisa

V izogib čakanju na blagajni pred smučišče in če ne želite nakupovati preko spleta, je še ena rešitev nakup smučarski kart na bencinskih servisih Petrola.

Kakšne so cene na slovenskih smučiščih?

Večina slovenskih smučišč je svoje naprave pognala v preteklih tednih že zagnala svoje naprave, zadnji pa so začeli s sezono še na visokogorskem smučišču Kanin. Pri nas se bodo cene vozovnic v povprečju podražile med petimi in desetimi odstotki. Najdražje so smučarske vozovnice na Mariborskem Pohorju, kjer celodnevna smučarska karta med vikendom stane kar 43 evrov, med tednom pa 39 evrov, na Voglu in v Kranjski Gori pa bo treba za celodnevno vozovnico odšteti 40 evrov.

Pri sosedih so dnevne vozovnice sicer poskočile za okrog 16 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!