Preklicani ukrepi proti širjenju ptičje gripe

Slovenija 11. Apr 202210:25 > 10:27 0 komentarjev
Kokoš
Miloš Vujinović/BOBO

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi ugodne epizootiološke situacije preklicala ukrepe zaradi pojava visoko patogene aviarne influence pri prostoživečih pticah. Ne glede na to pa je rejce perutnine pozvala k izvajanju biovarnostnenih ukrepov, s katerimi se zmanjšuje možnost vnosa bolezni v rejo in prenos med rejami.

Kot so sporočili iz uprave za varno hrano, sklep o prenehanju veljavnosti sklepa o določitvi nujnih ukrepov v zvezi s pojavi aviarne influence pri prostoživečih pticah velja od sobote.

Ob tem so vnovič opozorili na pomembnost zgodnjega odkrivanja bolezni, saj se z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjša škodo, ki jo pojav bolezni povzroči.

V upravi so rejce perutnine pozvali, da ob znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji (klinični znaki, spremembe v proizvodnji – padec nesnosti, povečana umrljivost, zmanjšana poraba vode in krme), nemudoma pokličejo veterinarja.

Od konca decembra lani je bil v Sloveniji potrjen en primer vdora ptičje gripe na kmetijsko gospodarstvo. Šlo je za manjše gospodarstvo na območju občine Slovenska Bistrica. Sicer pa je bilo potrjenih okoli 50 primerov te bolezni pri prostoživečih živalih, zaradi česar so določeni zaščitni ukrepi veljali po vsej državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!