Kordiš poslanske skupine ne namerava zapustiti. Kdaj naj bi počilo v Levici?

Slovenija 06. Feb 202413:34 > 16:17 11 komentarjev
Miha Kordiš
Miha Kordiš (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Poslanca Levice Miho Kordiša njegova stranka razrešuje članstva v vseh parlamentarnih odborih in preiskovalni komisiji. Po informacijah N1 je stranka članom poslala pismo, v katerem je odločitev utemeljila, da je Kordiš deloval razdiralno, v zadnjih tednih pa je tudi očitno zlorabljal svoj položaj, zavajal, pritiskal, grozil in izsiljeval v poslanski skupini zaradi zaposlitve osebe, ki je kadrovska komisija ni potrdila. Levica pričakuje, da bo Kordiš zapustil tudi poslansko skupino. Kaj na to pravi Kordiš?

Poslanec Levice Miha Kordiš je po novici, da ga njegova poslanska skupina izključuje iz vseh odborov državnega zbora in preiskovalne komisije, za N1 povedal, da ga je odločitev presenetila.

“To niso stvari, ki bi se reševale pred kamerami. Ni normalno, da človeka iz delovnih teles razrešiš v njegovi odsotnosti in greš pred kamero, preden kaj vprašaš ali se s kom zares pogovoriš,” je Kordiš dejal v telefonskem pogovoru. Dodal je, da je že več tednov bolniško odsoten in da “ni vedel, da je izključitev iz delovnih teles na mizi”.

Kordiš je za N1 komentiral tudi obtožbe poslanske skupine. Vrh poslanske skupine Levica je namreč v pismu, ki ga je poslal svojim članom in smo ga na N1 pridobili, kot razlog za izključitev Kordiša navedel, da je dlje časa “deloval razdiralno, pogosto vnašal slabo voljo ter s svojimi dejanji rušil enotnost poslanske skupine, s čimer je izgubil zaupanje poslank in poslancev ter onemogočil možnost nadaljnjega tvornega sodelovanja v kolektivu”.

Stanje je po njihovem mnenju doseglo vrelišče, ko je “očitno zlorabil svoj položaj, zavajal, pritiskal, grozil in izsiljeval v poslanski skupini zaradi zaposlitve osebe, ki je kadrovska komisija ni potrdila” in da se je vse to dogajalo v zadnjih tednih, v času večmesečne bolniške odsotnosti z delovnega mesta poslanca v državnem zboru.

Po neuradnih informacijah N1 je v Levici počilo prejšnji teden na seji sveta, in sicer zaradi prostega delovnega mesta, na katerega se je na lastno željo prijavila kandidatka brez izkušenj, sicer delegatka v Levici. Zaposlitvena komisija je opravila razgovor in odločila, da za delo ni primerna. Po pritožbah na odločitev je nato statutarna komisija odločila, da bodo o morebitni zaposlitvi študentke ene izmed družboslovnih fakultet odločali na seji sveta. Ob obravnavi zaposlitve na seji pa se je vnela burna debata, sejo je moralo več članov, ki niso člani ožje ekipe, zapustiti. V prostoru je ostal manjši krog in nadaljeval pogovore, ki naj bi prerasli v kričanje.

Kako odgovarja na obtožbe?

Poslanec Kordiš je dejal, da današnje obtožbe poslanske skupine Levica ne držijo, saj da “deluje skladno z vsemi principi stranke”. Obenem je dodal, da mu je kongres stranke dodelil mandat za kadrovsko politiko, pri kadrovanju pa da ni presegel pooblastil. “Kadrovanje je izgovor za to, ker sem trn v peti, in vztrajam pri političnih pozicijah in se nisem pripravljen kupiti ali zlomiti,” je pojasnil.

Jasno je poudaril, da je pri zaposlovanju glede omenjene osebe vse potekalo po predpisanem postopku ter da ni nikomur grozil, kot je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

Vatovec je bil eden štirih poslancev Levice, ki je podprl razrešitev Kordiša iz vseh delovnih teles. Poleg njega so odločitvi priglasili še poslanci dr. Tatjana GreifNataša Sukič in Milan Jakopovič, so uradno sporočili iz Levice. Poslanska skupina od Kordiša pričakuje tudi, da bo iz nje izstopil.

Kordiševi načrti pa so drugačni. “Menim, da zelo korektno zastopam barve demokratičnega socializma, poslanske skupine ne nameravam  zapustiti. Še vedno verjamem v stranko kot ekosocialistično stranko in ne kot naslednji SD,” je poudaril za N1.

Prepričan je, da ga iz Levice skušajo odrezati zaradi njegove politične drže. “Očitno sem zelo moteč dejavnik,” je nadaljeval in poudaril, da je glasno izražal nestrinjanje z nekaterimi odločitvami, kot so zamrznitev socialnih transferjev, minimalna uskladitev minimalne plače, da se ne strinja z vpletanjem v vojno v Ukrajini in da se kupuje vse več orožja. Dejal je, da pri odločitvah ne sledi osebnemu interesu, kot mu je očital Vatovec, ampak vselej deluje v skladu z obljubami, ki jih je stranka dala državljankam in državljanom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje