Premier Golob in drugi voditelji v Parizu o boju proti podnebnim spremembam

Slovenija 10. Nov 202315:20 8 komentarjev

Predsednik Francije Emmanuel Macron je danes organiziral mirovni forum, ki se ga je udeležil tudi slovenski premier Robert Golob. Kot je dejal premier, je bila rdeča nit razprav financiranje zelenega prehoda, forum pa je po Golobovih besedah lepa priložnost za izmenjavo pogledov s svetovnimi voditelji glede boja proti podnebnim spremembam.

Premier Robert Golob se danes udeležuje mirovnega foruma v Parizu, ki ga gosti francoski predsednik Emmanuel Macron.

“Na pariškem forumu za mir je bila danes rdeča nit razprav predvsem iskanje finančnih virov, kako financirati zeleni prehod, ne samo v zahodnem svetu, v razvitem svetu, ampak tudi na globalnem jugu in kako to najti na socialno pravičen način,” je Golob povedal v video izjavi za medije.

Premier je pri tem izpostavil temo boja proti podnebnim spremembam, ki da so najpomembnejša točka na agendi prihajajočega slovenskega članstva v Varnostnem svetu ZN. Kot je sporočil, je imel v francoski prestolnici priložnost, da z voditelji iz celega sveta izmenja poglede na vprašanje, kako čim bolj učinkovito organizirati boj proti podnebnim spremembam.

Pariški mirovni forum Macron organizira zadnjih pet let s ciljem združiti voditelje držav in vlad, organizacije, industrijo in civilno družbo. Med udeleženci letošnjega foruma so med drugimi vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Svetovne banke Ajay Banga.

Predvidene teme letošnjih razprav so podnebne spremembe, razvojni cilji in digitalizacija, a dogodek vendarle mineva v senci vojne na območju Palestine in Izraela, kjer je bilo od 7. oktobra ubitih več kot 12.000 ljudi.

Golob je v Parizu od četrtka, ko se je udeležil mednarodne humanitarne konference za pomoč civilnemu prebivalstvu v Gazi, ki jo je prav tako organiziral Macron.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje