Premier Robert Golob makedonskemu kolegu zagotovil podporo na poti v EU

Slovenija 03. Apr 202313:06 > 21:56 3 komentarji
Robert Golob, Dimitar Kovačevski
Luka Dakskobler/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je na Brdu pri Kranju gostil predsednika makedonske vlade Dimitarja Kovačevskega, s katerim sta podpisala skupno deklaracijo o okrepljenem sodelovanju. Slovenski premier je makedonskemu kolegu zagotovil trdno podporo Slovenije na poti v EU in poudaril, da se pogajanja Severne Makedonije za članstvo ne smejo ustaviti. Popoldne sta Kovačevskega prav tako sprejeli predsednica države Nataša Pirc Musar in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, neformalno pa se je sestal tudi z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

“V Sloveniji verjamemo, da je pot Severne Makedonije v EU eden pomembnih garantov stabilnosti na Zahodnem Balkanu,” je dejal predsednik vlade Robert Golob. Po besedah premierja bo slovenska vlada Severno Makedonijo na poti v EU še naprej podpirala, vendar pa, kot je povedal, mora tudi EU prilagoditi celotni proces aktualnosti trenutka. “Ta proces mora biti zaključen čim prej,” je poudaril in dodal, da gre za zgodovinski trenutek za Severno Makedonijo.

Predsednik makedonske vlade Dimitar Kovačevski se je Sloveniji zahvalil za dosedanjo podporo na vseh ravneh, izpostavil pa je predvsem podporo Severni Makedoniji pri evroatlantskih integracijah. “Podpora Slovenije ni samo politična in deklarativna, ampak konkretna in praktična,” je dejal in izpostavil predvsem pomoč na ravni zakonodajnih in ustavnih prilagoditev evropskim zahtevam.

Ob sogovornika sta tudi izpostavila pomembnost nadaljevanja rednega in intenzivnega političnega dialoga ter krepitve dvostranskega sodelovanja, predvsem na gospodarskem področju. Oba sta poudarila, da je Slovenija doslej za vse oblike pomoči Severni Makedoniji namenila že skoraj 40 milijonov evrov in da je med petimi največjimi vlagateljicami v tej balkanski državi.

Robert Golob, Dimitar Kovačevski Robert Golob, Dimitar Kovačevski
Luka Dakskobler/BOBO
Robert Golob, Dimitar Kovačevski Robert Golob, Dimitar Kovačevski
Luka Dakskobler/BOBO
Robert Golob, Dimitar Kovačevski Robert Golob, Dimitar Kovačevski
Luka Dakskobler/BOBO

Severna Makedonija, ki ima status kandidatke za članstvo v EU od leta 2005, je po letih čakanja julija lani začela pogajanja za vstop v Unijo. Začetek pogajanj je več let blokirala Grčija, ki je zahtevala, da država spremeni ime, nato pa še Bolgarija, ki je blokado odpravila julija lani, potem ko so v Skopju pristali na vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. Te zaveze bodo morale sicer makedonske oblasti še uresničiti.

Slovenija Severno Makedonijo podpira na njeni poti v EU od samega začetka. To podporo je ob februarskem obisku predsednika makedonskega sobranja Talata Xhaferija v Ljubljani izrazil tudi slovenski državni vrh.

Pred tem je podporo Severni Makedoniji na poti v EU med obiskom v Skopju oktobra lani izpostavila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Ta je ob tem izrazila prepričanje, da lahko država do leta 2030 postane polnopravna članica unije. Makedonskega premierja sta popoldne v Ljubljani prav tako sprejeli predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica Fajon, z njim pa se je neformalno srečala tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki je z gostom govorila o krepitvi meddržavnega sodelovanja na področju digitalizacije ter mu predstavila aktivnosti in prednostne naloge Slovenije na področju digitalne preobrazbe, so sporočili z ministrstva.

Med drugim je izpostavila elektronske storitve na področju zdravstva, pri čemer je predstavila tudi izboljšano funkcionalnost slovenske biometrične osebne izkaznice, ki jo je po novem mogoče uporabljati tudi kot zdravstveno izkaznico. Predstavila mu je tudi uspehe na področju ponovne uporabe odprtih podatkov, sprejemanje ukrepov za povečanje digitalne pismenosti prebivalstva in informacijske rešitve v javni upravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje