Domnevno skupinsko posilstvo brez sodnega epiloga: “To žal ni osamljen primer”

Nasilje
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je odzvala na primer domnevnega skupinskega posilstva, ki ni dobilo sodnega epiloga. Večino vpletenih je sodišče namreč po poročanju Dnevnika oprostilo večine obtožb.

Po objavi v časniku Dnevnik, kjer so razkrili, da domnevno skupinsko posilstvo, v katerega so bili vpleteni štirje mladi, ki so zlorabo tudi snemali, ni dobilo sodnega epiloga, se je odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

“Z veliko žalostjo sem prebrala članek, da skupinsko posilstvo spet ni dobilo sodnega epiloga, eden od obtožencev bi lahko celo zahteval odškodnino,” je v odzivu zapisala ministrica za kulturo. V člankih je namreč popisano grozljivo skupinsko nasilje nad dekleti, eno dekle pa je bilo celo mlajše od 15 let.

Kot je spomnila Vrečko, to ni osamljen primer razsodbe, saj je bila že lani obtožb skupinskega posilstva oproščena peterica. Tedaj je šlo za pet Domžalčanov, ki so bili obtoženi posilstva 15-letnega dekleta. “Poniževanje, sadistično obnašanje in nasilje nad dekleti so v obeh primerih posneli,” je poudarila Vrečko in ob tem opozorila na mnenje sodnika, ki je po informacijah časnika odločil, da v omenjenem primeru pri domnevnem napadu na eno dekle ni šlo za notorično spolno dejanje, ki bi ga bilo mogoče neposredno povezati z zadovoljevanjem spolnega nagona, temveč je bilo pogojeno z mladostjo vpletenih in “hormonskim neravnovesjem, ki priteče mladim”.

“Takšen diskurz je zaskrbljujoč, saj legitimira nasilje in zlorabe nad ženskami in dekleti ter neprimeren v kontekstu kakršnegakoli nasilja, izživljanja ter trpinčenja,” je še poudarila ministrica Vrečko ter dodala, da v teh dneh, ko obeležujemo dneve proti nasilju nad ženskami in dekleti, slednje brez dvoma pošilja napačno sporočilo.

“Do nasilja in zlorab v družbi ne smemo imeti nobene tolerance. Hvala hrabrim dekletom in ženskam, da prijavljate nasilje in se borite za pravico. Ste zgled moči in poguma. Vse zlorabe je potrebno prijaviti. Vse žrtve, posebej najšibkejše, pa kar najbolj zaščititi,” je še zaključila ministrica.