Premier Golob: Ne bomo več dajali javnih obljub, ampak bomo trdo delali

Slovenija 20. Apr 202321:35 31 komentarjev
Robert Golob
Jure Makovec/BOBO

V največji koalicijski stranki ugotavljajo, da so bile prve usmeritve glede reform slabo sprejete in so povzročile preveč zmede. Zato zdaj spreminjajo strategijo: javnih obljub ne bodo več dajali. "Trdo bomo delali in potem javnost seznanjali z rezultati," so se po besedah premierja Roberta Goloba dogovorili na seji sveta stranke.

Premierjeva stranka Gibanje Svoboda bo prilagodila svojo komunikacijsko strategijo. Opozicija in del stroke vladi očitata, da so številne reforme ostale zgolj pri časovnicah, konkretnih predlogov pa še ni videti. Do zdrsov pri komuniciranju z javnostjo je bil v preteklosti kritičen tudi premier Robert Golob, po njegovih komentarjih o davčni reformi je odstopil državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič. Zdaj so se v Svobodi odločili za novo strategijo.

Nalog, ki jih je treba opraviti do konca letošnjega leta, je po Golobovih besedah ogromno. “Dogovorili smo se, da ne bomo več dajali javnih obljub, ampak bomo trdo delali in po tem javnost seznanjali z rezultati. Morda ste nam bili do sedaj hvaležni, da smo dajali obljube, zdaj pa nam boste hvaležni za rezultate,” je rekel premier.

V letošnjem letu bo prioriteta zdravstvena reforma, kateri je bil namenjen tudi  največji del debate na seji sveta stranke. “Delalo se bo celo leto, tudi rezultati bodo vidni celo leto,” je rekel Golob. Po njegovih besedah so ključni trije zakoni, ki so že v obravnavi. Gre za zakonske rešitve o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanjaZavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in digitalizaciji zdravstva. Pričakovati je mogoče, da se bodo do uveljavitve še nekoliko spremenili, je rekel premier. “Šele, ko bodo ti zakoni sprejeti, bodo na vrsti naslednji koraki.”

Poslanska skupina Svoboda je sicer vložila nov zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. “Gre za manjše, tehnične popravke, da bo zakon lažje izvedljiv,” je situacijo pojasnil Golob. Na vprašanje, kaj to pomeni za splošno razpravo o prvotnem besedilu zakona, pa je predsednik vlade odvrnil: “V posamezne detajle ne bi zahajal, ker pri tem zakonu niso pomembni.” Dodal je, da je bistveno, da se do začetka septembra dopolnilno zdravstveno zavarovanje loči od zavarovalnic.

Kažipotov za reforme ne bo več. “To je bilo očitno slabo sprejeto in je povzročalo preveč zmede,” je rekel. Na vprašanje, ali je do tega sklepa prišel sam ali so mu bili svetovani, pa je odgovoril, da so do današnjih sklepov prišli soglasno. “Predlagal sem jih sicer sam, ampak to ne spremeni soglasja.”

V ponedeljek bo minilo leto dni od državnozborskih volitev. Je mogoče v vladni ekipi ali Gibanju svoboda pričakovati kakšne spremembe? “Ne, o tem danes ni tekla razprava in tega ne načrtujemo,” je rekel in dodal, da tudi z ministrom za naravne vire in prostor Uroš Brežan nimata težav. Predsednik vlade je namreč ministra pozval, naj zamrzne vse odločbe o odstrelu medvedov, Brežan pa je povedal, da se morata s premierjem o tej temi še pogovoriti.

Po interpelaciji enotni, kot že dolgo ne

Golob se je zahvalil SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši, da jim je ob včerajšnji interpelaciji vlade ponovno dala priložnost, da so spoznali, zakaj so v politiki in zakaj je treba vztrajati. “To je prevevalo tudi današnjo debato na seji sveta stranke,” je rekel in dodal, da tako enotni že dolgo časa niso bili.

Na Janšev komentar, da ta vlada ne bo dočakala konca mandata in da tudi predčasnih volitev ne bo, pa je Golob odgovoril, da to dvoje težko gre skupaj. “Večino včerajšnje 14-urne razprave je bilo namenjene preteklosti. Preteklosti, ki je sicer zlata, ampak je še vedno preteklost. Svoboda in koalicija smo zazrti v prihodnost. Ljudje od nas pričakujejo, da bomo delali za prihodnost,” je povedal premier.

Predsednica sveta stranke Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič je povedala, da so se pogovarjali o delovanju stranke in programu do konca letošnjega leta. “Seznanili smo se s sklepi izvršnega odbora, ki jih je sprejel v zadnjih treh mesecih, ustanavljali smo lokalne odbore, obravnavali poročilo o delovanju terena …” je rekla in dodala, da so bili sklepi sprejeti soglasno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje