Lov že poteka, minister Brežan pa o premierjevem pozivu: Morava se še pogovoriti

Slovenija 19. Apr 202309:48 3 komentarji
rjavi medved
PROFIMEDIA

Potem ko je predsednik vlade Robert Golob ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana pozval, naj zamrzne vse odločbe o letošnjem odstrelu medvedov, je Brežan danes povedal, da se morata s premierjem o tej temi še pogovoriti.

Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan, je prejšnji teden izdalo odločbo, ki dovoljuje odvzem 230 rjavih medvedov iz narave, kar je največ do zdaj. Večino živali bodo iz narave odvzeli v južnem delu Slovenije, saj je tam največ konfliktov, so povedali na ministrstvu.

Včeraj je predsednik vlade Robert Golob ministra Brežana pozval, naj zamrzne vse odločbe o letošnjem odstrelu medvedov, vlada pa da se bo vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posvetila. Lov po letošnjem dovoljenju sicer že poteka.

Danes je pred interpelacijo vlade v parlamentu minister Brežan povedal, da se morata s premierjem o tej temi še pogovoriti. Dodal je, da o tem še nista govorila in da bo priložnost za to danes ali v prihodnjih dneh.

Populacija rjavih medvedov v Sloveniji v zadnjih 70 letih ves čas narašča. Čeprav to prinaša mnoge prednosti, kot je ohranjanje te živalske vrste v naravi, pa prinaša tudi določene težave, so ob najavi letošnjih številk za odvzem medvedov povedali na pristojnem ministrstvu. “Medved je vrsta, ki na mnogo načinov vstopa v interakcijo s človekom, povzroča škodo in nastajajo konflikti, ki so lahko v skrajnem primeru tudi smrtno nevarni,” je poudaril Klemen Jerina z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, na kateri so pripravili strokovne podlage za odvzem divjih zveri.

Več prometnih nesreč

Včeraj je osebni avtomobil v bližini Turjaka povozil odraslega medveda, ki je zataval na cesto. Medved je poginil.

Na isti cesti Ljubljana–Kočevje, le kakih 500 metrov naprej proti Ljubljani, se je po poročanju Dnevnika včeraj zgodila še ena prometna nesreča z udeležbo medveda. V trku avta in medveda med odcepoma za Vrh nad Želimljami in za Gradišče je medved preživel in pobegnil v gozd. Obstaja resna nevarnost, da je medved poškodovan in kot tak predstavlja nevarnost tudi za ljudi. Na ljubljanski policijski upravi so potrdili, da gre za dva različna medveda.

Medvedov je vse več tudi na poseljenih območjih. “Medved je lahko tudi medvedu nevaren. In mlajši medvedi se umikajo s strnjenih območij bližje naseljem. Takšnih konfliktov drugače kot z regulacijo gostote populacije ne moremo uravnavati,” je o tej problematiki še povedal Jerina.

Rjavi medved
Nejc Trpin/Bobo

Nevladniki proti

Streljanju medvedov nasprotujejo nekatere nevladne organizacije, v katerih so prepričani, da država z odločbo o odvzemu medvedov iz narave krši zakonodajo.

Podobno je bilo tudi v preteklih letih. Lani je upravno sodišče najprej marca z začasno odredbo zadržalo dovoljenje za odvzem medvedov, ki ga je izdalo takrat še pristojno ministrstvo za okolje in prostor. Nato je sodišče lani jeseni odločilo, da tožbo nevladne organizacije Alpe Adria Green zoper dovoljenje zavrne. Odstrel, ki običajno poteka od oktobra do aprila, se je nato nadaljeval.

Na posvetu o problematiki upravljanja zveri v državnem svetu konec februarja so kmetje opozorili na veliko škodo zaradi napadov zveri na pašne živali. Predsednik komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri državnem svetu Branko Tomažič je takrat ocenil, da so kmetje nemočni pred “kavč naravovarstveniki” in pred po njegovem nerazumnim ščitenjem zveri.

“Naše ministrstvo bo še naprej zagovarjalo dobre strokovne podlage, izvajanje preventivnih ukrepov, ko bo strokovno utemeljeno in potrebno, tudi interventnih, plačevanje odškodnin in dialog o odškodninah, ozaveščanje in izboljšanje varstva velikih zveri,” je takrat dejal minister Brežan in napovedal ustanovitev posebne delovne skupine, ki bo iskala rešitve za izzive na tem področju.

Tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je takrat izrazila veliko skrb zaradi številčne prisotnosti velikih zveri v Sloveniji v zadnjih letih. To po njenih besedah zelo negativno vpliva na kmetovanje, ponekod tudi do te mere, da se nekateri odločajo za opustitev kmetovanja. “To pa je nekaj, kar nas mora zlasti v tako negotovih časih vsekakor skrbeti,” je dejala. “Na ministrstvu zato menimo, da je poleg ukrepov, ki so v pomoč pri varovanju pašnih živali, nujno nemudoma pristopiti k aktivnostim pristojnega ministrstva v smeri aktivnega upravljanja velikih zveri, kar ne nazadnje vključuje tudi odstrel posameznih osebkov,” je dejala ministrica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje