Vsak bo lahko pogledal podatke v svojem zdravstvenem e-kartonu

Slovenija 13. Jan 202311:21 7 komentarjev

Učinkovita prenova zdravstvenega sistema ni možna brez digitalizacije, je poudaril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ob robu konference o predstavitvi strategije digitalizacije zdravstva 2022 - 2027 na Brdu pri Kranju. Prve spremembe se obetajo s 1. januarjem 2024. "Imeli bomo e-karton in vsi ključni podatki bodo v zdravstvenih ustanovah. Strokovnjaki zdravstvenega področja bodo imeli vpogled v to, in - kar je najbolj važno - vsi podatki bodo naši, vsak od nas bo podatke lahko gledal in z njimi upravljal," napoveduje minister.

S prvim januarjem 2024 bo po napovedi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zaživel novi zakon o e-zdravju, ki je po njegovih besedah ključni in prvi korak k zdravstveni reformi. “To je temelj, brez tega temelja druge reforme ne bodo možne,” je poudaril minister. Pojasnil je, da digitalizirani zdravstveni sistem pomeni transparenten zdravstveni sistem, saj bomo tako “denar, ki ga bomo zbrali za zdravljenje, tudi uporabili za zdravljenje”.

Ne glede na to, v katero zdravstveno ustanovo bo prišel slovenski pacient, bo sistem povezan, je napovedal Bešič Loredan. “Imeli bomo e-karton in vsi ključni podatki bodo v zdravstvenih ustanovah. Strokovnjaki zdravstvenega področja bodo imeli vpogled v to, in – kar je najbolj važno – vsi podatki bodo naši, vsak od nas bo podatke lahko gledal in tudi z njimi upravljal,” pravi minister. Kako bo to potekalo? V e-karton se bomo lahko vpisali z geslom. “Ključno je, da v slehernem delu sistema vidimo, kdo pregleduje naše podatke, kdo dostopa do njih,” poudarja Loredan. V e-kartonu bo vidno tudi, katere storitve so bile izvedene, kako obračunane in koliko plačane.

Pravi del sistema bo po napovedih ministra zaživel 1. januarja 2024, v celoti pa bi sistem moral delovati 1. januarja 2026. Slovenski sistem bo podoben estonskemu. Minister Bešič Loredan pravi, da bomo njihove rešitve, ki so dobre, skopirali in “da tu ni treba odkrivati tople vode”. “Želja je, da vpeljemo e-karton, da ko pridete k osebnemu izbranemu zdravniku ali v bolnišnico, se vstopi v vaš karton, so vsi podatki na enem mestu. Kar opravite v bolnici, vidi vaš osebni zdravnik, kar opravite pri zasebniku, vidijo vsi specialisti v sistemu. Tudi iskanje terminov pri zdravniku, upravljanje s podatki, bo veliko lažje,” je še dodal minister.

“Digitalizacija usmerjena k človeku”

Pri reformi digitalizacije zdravstva, o kateri danes poteka konferenca na Brdu pri Kranju, sodeluje tudi ministrstvo za digitalno preobrazbo. “Marsikdo ne vidi dodane vrednosti v digitalizaciji, saj ne razume priložnosti, ki jih ta prinaša predvsem za posameznike. Na srečo minister za zdravje ni med njimi, saj se zaveda prednosti digitalizacije zdravstva,” pravi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. “Ključna prednost je transparentnost, ta je pa možna le, ko so podatki ustrezno zbrani in analizirani,” je poudarila in dodala, da danes to ni tako. “Informacijski sistemi so bili v preteklosti pogosto narejeni tako, da niso bili povezani med seboj, niso znali komunicirati med seboj niti znotraj organizacije, niti celotnega zdravstvenega sektorja, kaj šele izven tega sektorja,” je dejala Stojmenova Duh in napovedala spremembe. Pri njih bodo ključni “usposobljeni javni uslužbenci” je poudarila.

zdravstvo DIGITALIZACIJA
Egon Parteli, N1

Dodala je, da mora biti digitalna preobrazba usmerjena k človeku, in ne k tehnologiji sami. V primeru zdravstva to pomeni, da bo digitalizacija zdravstveno osebje razbremenila administrativnih ovir in jim pomagala pri organizaciji dela. Za paciente pa, da  bodo lahko sprejemali bolj informirane odločitve in imeli dostop do svojih podatkov, pravi ministrica.

Digitalizacijo slovenskega zdravstva podpira tudi Evropska unija. Da je ta reforma “ambiciozna in zahtevna s tehnološkega vidika,” je dejala direktorica Direktorata za podporo strukturnim reformam iz Evropske komisije Natalie Berger. Poudarila je, da podpirajo slovensko vlado, tako kot tudi druge članice, pri tovrstnih reformah. “Pomembno je, da bodo imeli državljani varen dostop do svojih zdravstvenih podatkov, tudi čezmejno, če se bodo preselili v drugo državo članico,” je dejala Berger.

Sistem bo namenjen tudi spodbujanju preventive in komunikaciji z zdravnikom. “S pomočjo tega sistema in podatkov bomo lahko tudi načrtovali razvoj zdravstvenega sistema za 20 let naprej,” je še poudaril minister Bešič Loredan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje