Premier Golob odhaja na obisk k Zelenskemu v Kijev

Slovenija 24. Feb 202313:14 15 komentarjev
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je slovenskega premierja Roberta Goloba v Bruslju povabil na obisk v Kijev. V kabinetu predsednika vlade pravijo, da je obisk v fazi priprav. Golob sicer ne bo prvi slovenski predsednik vlade, ki bi v času vojne obiskal ukrajinsko prestolnico.

Državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je v oddaji 24ur zvečer dejal, da bo premier Robert Golob na povabilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega obiskal Kijev.

Preberite še: Zahodne sankcije za Rusijo kot potres, bo sledil rušilni cunami?

“Zelenski je Slovenijo kot eno redkih držav omenil v svojem zadnjem govoru v Bruslju. Osebno se je zahvalil predsedniku vlade Golobu za vso dosedanjo pomoč, ker se zavedajo, da smo majhna država. Smo pa v vrhu držav, ki so dale največ vojaške pomoči, zelo konkretne. In ga je osebno povabil, da pride v Kijev. Ta obisk zdaj pripravljamo,” je povedal Volk v oddaji.

V kabinetu predsednika vlade so za N1 potrdili, da bo premier odšel v Ukrajino. “Premier Robert Golob je na februarskem izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju prejel osebno vabilo predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega v Kijev, obisk je v fazi priprav,” so nam sporočili.

Časa obiska in ostalih podrobnosti v kabinetu predsednika vlade niso razkrili. Prav gotovo pa je načrtovanje zaradi vojne povezano z visokim varnostnim tveganjem.

Preberite še: Vitalij Kličko za N1: Rusi bodo šli tako daleč, kot bodo lahko

Robert Golob ne bo prvi predsednik vlade, ki bi v času vojne obiskal Ukrajino. Bivši predsednik vlade Janez Janša je v Kijev skupaj s premierjema Poljske in Češke odpotoval že 15. marca lani. Bili so prvi tuji voditelji po začetku ruske invazije v ukrajinski prestolnici. Ukrajino je julija lani obiskala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, novembra pa še obrambni minister Marjan Šarec.

Zelenski je sicer julija lani prek videopovezave nagovoril slovenski parlament, Sloveniji pa se je takrat zahvalil za podporo. Ta teden pa je v predsedniški palači potekal sprejem za Ukrajince in Ukrajinke, ki so po začetku vojne pribežali v Slovenijo. Zbrane je v videonagovoru pozdravila tudi ukrajinska prva dama Olena Zelenska.

Preberite še: Ukrajinci se ne morejo in se ne bodo ustavili. To bi bilo nemoralno

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje