Premier Golob pozval ministra Brežana, naj zamrzne odstrel 230 medvedov

Slovenija 18. Apr 202315:57 16 komentarjev
rjavi medved, odstrel
Nejc Trpin/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana pozval, naj zamrzne vse odločbe o odstrelu 230 rjavih medvedov. Premier meni, da je treba to področje vnovič proučiti. Odstrelu medvedov sicer nasprotujejo tudi nekatere slovenske nevladne organizacije – prepričani so, da odločitev ministrstva pomeni kršitev slovenske in evropske zakonodaje.

Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan, je prejšnji teden izdalo odločbo, ki dovoljuje odvzem 230 rjavih medvedov iz narave, kar je največ do zdaj. Večino živali bodo iz narave odvzeli v južnem delu Slovenije, saj tam beležijo največ konfliktov, so povedali na ministrstvu.

Danes se je na to temo, ki je v zadnjem času zaradi škode zveri za kmetijsko dejavnost spet bolj aktualna, oglasil tudi predsednik vlade Robert Golob. Ocenil je, da je treba področje vnovič proučiti.

Ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je minuli teden podpisal odločbo z dovoljenjem za odvzem 230 rjavih medvedov iz narave, je zato premier po poročanju STA pozval, naj vse odločbe na to temo zamrzne, vlada pa se vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posveti.

Slovenija naj bi po mnenju nevladnih organizacij z odločbo o odvzemu medvedov iz narave kršila zakonodajo, saj da ta takšnega dovoljenja za odstrel medvedov ne dopušča. To so v javnem pismu, ki so ga v Bruselj poslali v nedeljo, zapisali v Društvu za dobrobit živali AniMa, društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green.

Odločbo za odvzem medvedov iz narave so v torek močno obsodili tudi v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije, kjer zahtevajo dosledno upoštevanje zakonodaje o zaščiti medveda in volka kot zavarovanih vrst živali ter blokado “vsakršnega masovnega odstrela”. “Po naših podatkih gre že za tretjino vse populacije,” so opozorili.

Minister Brežan je kot osnovni namen odločitve o odstrelu navedel preprečitev resne škode in zagotavljanja varnosti in zdravja ljudi. Populacija rjavih medvedov v Sloveniji v zadnjih 70 letih namreč ves čas narašča. Čeprav to prinaša mnoge prednosti, kot je na primer ohranjanje te živalske vrste v naravi, pa prinaša tudi določene težave. “Medved je pač vrsta, ki na mnogo načinov vstopa v interakcijo s človekom, povzroča škodo in prihaja do konfliktov, ki so lahko v skrajnem primeru tudi smrtno nevarni,” je poudaril Klemen Jerina z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Čeprav se je v zadnjih 15 letih pri nas izvajalo veliko aktivnosti za preprečevanje teh konfliktov, pa je medvedov vse več na poseljenih območjih. “Medved je lahko tudi medvedu nevaren. In mlajši medvedi se umikajo s strnjenih območij bližje naseljem. Takšnih konfliktov drugače kot z regulacijo gostote populacije ne moremo uravnavati,” je opozoril Jerina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje